Forbrugertilliden stiger i maj

For syvende måned i streg stiger forbrugertilliden. Termometret viste massiv kulde i efteråret sidste år, men siden er varmere vinde strømmet til. Det bedre humør kommer i forlængelse af, at inflationen er på rette vej ned fra højderne

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -15,1 i maj fra -18,2 i april. Det er syvende måned i streg, at for­bru­ger­til­li­den stiger efter den ramte rekordlave -37 i oktober sidste år. Under både finans- og coronakrise nåede for­bru­ger­til­li­den til sammenligning ned i henholdsvis -17 og -12, og forbrugernes økonomiske humør har altså denne gang været væsentligt dårligere.

For­bru­ger­til­li­den vinder terræn igen i maj. Termometret viste massiv kulde i efteråret sidste år, men siden er varmere vinde strømmet til, og det økonomiske humør hos danskerne er i bedring. Det bedre humør kommer i forlængelse af, at inflationen er på rette vej ned fra højderne, og at økonomien ikke er blevet ramt nær så hårdt som frygtet. Når det er sagt, så for­bru­ger­til­li­den fortsat lav, men det går altså den rigtige vej.

Det var især den tårnhøje inflation, som i efteråret fik for­bru­ger­til­li­den til at sprænge den negative bundrekord. I oktober sidste år ramte inflationen mere end 10%, men er senest faldet til 5,3%, hvilket er en markant forbedring. Inflationen er dog fortsat høj, og det giver udfordringer for de danske forbrugere, når lønningerne har svært ved at følge med. Pro­du­cent­pri­ser­ne stiger til gengæld langtfra med samme hast som sidste år, og det letter om­kost­nings­pres­set for virksomhederne. Det kan blive en lettelse for forbrugerne, da det sænker behovet for at hæve priserne overfor danskerne.

Den forringede købekraft hos danskerne har sendt pri­vat­for­bru­get ned, og vi går en fortsat svær tid i møde med lange udsigter til en fuld genoprettelse af købekraften. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark og har dermed en stor stemme i udviklingen i dansk økonomi. Der er imidlertid også en række positive forhold, som holder hånden under pri­vat­for­bru­get. Beskæftigelsen er rekordhøj og fortsat steget i begyndelsen af 2023. Hertil har danskerne næsten 1.100 mia. kr. stående på helt almindelige indlånskonti.

Relaterede artikler