Budgetskema - Få et godt greb om din økonomi
Hvorfor lægge et budget?
- Du sikrer, at du altid har råd til at betale dine regninger.
- et giver økonomisk råderum til uforudsete udgifter.
- Du kender dit rådighedsbeløb, når alle faste udgifter er betalt.
- Det bliver synligt, om du har udgifter, du kan skære ned på eller måske helt fra.
- Du kan se, om du har råd til at starte en opsparing til rejser, boligkøb eller en anden fremtidsdrøm.
Budgetskema – få alle poster med
Vi har udfyldt budgetskemaet med mange poster, men mangler der en, er der plads til, at du selv kan tilføje flere. Budgettet skal ses som dit personlige værktøj, og det er derfor ikke nødvendigvis et retvisende budget for din kunderådgiver. Desuden tager vi forbehold for fejl i programmet.
Når du skal downloade Arbejdernes Landsbanks budgetberegner, skal du huske at gemme filen på din egen computer. Der sker altså ingen lagring af dit budget på Arbejdernes Landsbanks systemer.
Vil du ændre i formlerne, skal du angive adgangskoden "Budgetberegner".
Sådan kommer du i gang
Det kan tage sin tid at lægge et budget første gang. Men det er tid, der er givet godt ud. Når først du har lagt et budget, skal du blot sørge for at opdatere det løbende, hvis din indkomst ændrer sig, du får nye udgifter, eller regningerne stiger i beløb.
Når du skal i gang med at udfylde dit budgetskema, skal du have adgang til dine bankoplysninger. Her kan du både se, hvad du har af indtægter og udgifter fordelt over året.
Du kan med fordel bruge AL Mobilbank eller AL Netbank, hvor du med hjælp af Forbrugsoverblikket kan se dine faste udgifter, dit forbrug, og de eventuelle abonnementer du månedligt betaler til.
Indtægter og udgifter i budgettet
- Et budgetskema er opdelt i indtægter og udgifter. Indtægter dækker f.eks. lønindkomst, udbetaling fra a-kasse, offentlige ydelser og SU. Det inkluderer også eventuelle bidrag, du kan få i forbindelse med en pensionsordning eller til dine børn. Du skal altid tage udgangspunkt i din nuværende indkomst, når du lægger et budget.
- Udgifter dækker over en række forskellige poster og er ofte opdelt i faste og variable udgifter. Dine faste udgifter er blandt andet husleje, afdrag og renter på lån, licens, forsikringer, a-kasse samt el-, gas- og vandregninger. Dine faste udgifter kan være månedlige, kvartalsmæssige og årlige. Derfor skal du altid se over et år, når du udfylder dit budgetskema og fordele udgifterne ligeligt på hver måned.
Variable udgifter dækker dit forbrug. Det kan blandt andet være til indkøb, tandlæge, frisør, tøj, rejser, julegaver. Alt der ligger udenfor de faste udgifter.
Læg til side til uforudsete udgifter
Når du lægger et budget, er det vigtigt at være realistisk. Det betyder, at du gerne skal skrive beløbene så præcist som muligt og eventuelt runde dine tal op, så du er sikker på, at de dækker dine udgifter.
Uforudsete udgifter er en del af livet – og noget vi alle indimellem støder på. Derfor er det en god ide at lægge til side til mulige uforudsete udgifter, så dit budget ikke vælter af en ekstra regning en enkelt måned.
Hvis du har en opsparing, kan den dække ekstraudgifter. Men har du ikke mulighed for at spare op lige nu, er det vigtigt at sætte det til side, du kan undvære i dit rådighedsbeløb. På den måde kan du undgå at bruge flere penge, end du har.
Overhold dit budget med en AL-Budgetkonto og Betalingsservice
Hvis du gerne vil sikre, at du overholder dit budget, er det en fordel at oprette en budgetkonto. En Budgetkonto er en konto, hvor du hver måned overfører det beløb, der svarer til dine faste udgifter i gennemsnit.
Samtidig kan du tilmelde dine regninger til Betalingsservice, hvilket betyder, at de automatisk betales hver måned.
Du vil derfor have to konti. En konto hvor din løn eller øvrig indtægt kommer ind, og en budgetkonto, hvor der overføres et beløb svarende til dine udgifter.
Undgå overraskelser i dit forbrug – tilmeld dig Forbrugsagenter
I dag bruger vi i langt højere grad kort frem for kontanter, og vi er derfor ikke altid lige så bevidste om vores forbrug, som vi var tidligere.
Det er nemt og hurtigt at købe en kaffe to-go, en hurtig frokost ude eller lidt ekstra, når vi alligevel er ude at handle. Men alle de små udgifter fra hverdagen løber hurtigt op og kan ofte mudre forståelsen af vores eget forbrug og gøre økonomien stram sidst på måneden.
Hvis du gerne vil bremse dit forbrug en anelse og sikre, at du har penge at leve for også sidst på måneden, kan du tilmelde dig Forbrugsagenter i mobilbank eller netbank.
Her kan du sætte et maksimalt beløb for dit forbrug og få besked, hvis du overskrider det. Så kan du i tide dæmpe dit forbrug og have penge til resten af måneden.