Boligkøbets 10 faser

Hvad skal du huske, når du skal købe bolig? Vi har inddelt boligkøbet i 10 faser, så du kan bevare overblikket og huske det hele. Vi ved, at boligkøb er en stor beslutning - både økonomisk og privat. Derfor har vi gjort processen mere overskuelig for dig.
Familie Kikker På Boliger I Vindue
Familie På Fire Står På En Altan Og Holder Om Hinanden

Fase 1: Kend dine boligdrømme og behov

Det første skridt i en bo­lig­købs­pro­ces er at finde frem til, hvilken bolig du søger. Du skal ikke alene beslutte, om det skal være en ejerbolig, en andelsbolig eller en lejebolig. Du skal også overveje beliggenhed og boligstørrelse.

For at blive klogere på dine behov er det en god ide at undersøge boligmarkedet. Her kan du få indblik i, om du kan realisere dine drømme i forhold til boligens størrelse, type og ikke mindst området, og om du eventuelt skal udvide din søgning med andre kriterier eller områder.

Kvinde Og Mand Snakker Sammen I Seng Med Hver Deres Ipad

Fase 2: Lav en tjekliste med de vigtigste prioriteter

For at få økonomien og boligdrømmene til at matche udbuddet på boligmarkedet vil et boligkøb i de fleste tilfælde også indebære nogle kompromisser. Derfor er det vigtigt at blive afklaret omkring de vigtigste prioriteter og behov, som du ikke kan gå på kompromis med.

Skriv de allervigtigste parametre ned på en tjekliste, så du har et godt overblik.

Din tjekliste kan fx indeholde ønsker til:

  • Afstand til arbejdsplads, dag­in­sti­tu­tio­ner og ind­købs­mu­lig­he­der
  • Trans­port­mu­lig­he­der og afstand til offentlig transport eller motorvej
  • Boligtype
  • Byggestil, plantegning og antal af værelser
  • Boligens stand
  • Have 
  • Afstand til naboer 

Din boligjagt bliver nemmere, når du kender dine behov, og du kan hurtigere udvælge de mest relevante boliger.

Havnebadet Ved Islands Brygge

Fase 3: Besøg banken tidligt og få et økonomisk overblik

Inden du for alvor går på boligjagt, er det vigtigt at få overblik over, om du har økonomi til at finansiere et boligkøb. Et godt sted at starte er at kende dit budget, så du ved, hvad du har råd til.

Du kan med fordel bruge nogle år på at lave en opsparing, inden du for alvor går i gang med boligsøgningen. Det er nemlig et krav, at du selv kan finansiere 5 % af købsprisen, uanset hvilken bolig du skal købe. Jo mere du kan spare op, desto bedre er du derfor stillet til et lån, når du finder den perfekte bolig.

Det er en god ide at involvere din bank allerede fra begyndelsen af din bo­lig­købs­pro­ces, så du ved præcist, hvad du har råd til at købe for. Du kan i samarbejde med din bankrådgiver lægge et budget, så du får et realistisk billede af din økonomi både inden og efter et boligkøb. 

Prøv vores boligberegner

Til dit møde i banken skal du medbringe:

• Lønseddel fra de sidste tre måneder
• Seneste årsopgørelse fra skat
• Personlige skat­te­o­p­lys­nin­ger fra skat
• Be­ta­lings­ser­vi­ce­over­sigt for de sidste tre måneder
• Oversigt over eventuel øvrig gæld

Er du ny kunde i Arbejdernes Landsbank skal du også medbringe:

• Kontooversigt fra din nuværende bank
• Dit sundhedskort
• Bil­led­le­gi­ti­ma­tion (pas eller kørekort)

Mand Kvinde Sidder På Træterrasse Med Ipad Og Kaffekop

Fase 4: Gå på boligjagt

Nu handler det om at se så mange forskellige boliger som muligt, så du kan danne dig et billede af, hvad du kan få for pengene.

I denne fase bør du også begynde at mærke efter, hvor det kunne være rart at bo, og hvor du føler dig hjemme. Søg løs på nettet, se billeder og tag ud og se på en masse boliger – og sæt dem op mod din tjekliste af ønsker og drømme. 

Ejendomsmælger Står Med Kunde Til Boligfremvisning

Fase 5: Indhent salgsopstillinger hos ejendomsmæglere

Når du har dannet dig et mere konkret billede af, hvor og hvordan du vil bo, kan du begynde at indhente salgs­op­stil­lin­ger hos ejen­doms­mæg­ler­ne.

På salgs­op­stil­lin­ger­ne kan du se detaljer om boligens nuværende økonomi, energimærkning og omkostninger. Du får vigtige oplysninger om, hvad du kan forvente i omkostninger til forbrug, og om boligen passer til din økonomi.  

Familie Står På Gadehjørne Og Mor Peger

Fase 6: Læs tilstandsrapporten

En til­stands­rap­port er et dokument, der giver et samlet overblik over boligens generelle stand. Har boligen fx en skade, vil det fremgå af til­stands­rap­por­ten.

Det er altid vigtigt at læse rapporten grundigt igennem, inden du lægger dig fast på en bolig. Har boligen fx en skade, der skal udbedres, kan det betyde, at dit boliglån skal forhøjes, at købsprisen skal forhandles ned, eller at boligen ikke er den rette for dig.

Der laves ikke til­stands­rap­por­ter for lejligheder, og derfor kan det være en god ide at få en byggesagkyndig til at gennemgå lejligheden for eventuelle skader og fejl, inden du beslutter dig for et køb.

Du kan altid få hjælp til at vurdere papirerne på en potentiel bolig hos vores rådgivere, uanset om der er tale om en ejer- eller en andelsbolig.

Mand Kikker Ud Over Rækværket På Altan

Fase 7: Finansiering af boligkøb

Et boligkøb er for langt de fleste den største investering i livet. Det er dog de færreste, der har råd til at finansiere hele boligkøbet på egen hånd.

Når et boligkøb skal finansieres, sker det i en kombination af et lån gennem banken og en egenbetaling. Der findes mange forskellige lånemuligheder, og den rette finansiering for dig afhænger bl.a. af boligtypen og din økonomi.

Hos Arbejdernes Landsbank hjælper vi dig med at få et overblik over dine lånemuligheder, og hvad de betyder for din økonomi efter boligkøbet. Sammen kan vi finde den helt rette finansiering af dit næste boligkøb.

Læs mere om realkreditlån 

Læs mere om andelsboliglån

Kvinde Kikker På Boliger I Vindue Med Mobiltelefon I Hånden

Fase 8: Fastsættelse af låntype

Når du fastsætter låntypen, skal du også tage stilling til valg af rente og muligheden for afdragsfrihed og kurssikring.

  • Realkreditlån – Lån med fast rente
    Hvis du vælger et realkreditlån med fast rente, forbliver renten den samme i lånets løbetid, og du skal ikke bekymre dig om ren­te­ud­vik­lin­gen på markedet.
  • Realkreditlån – Lån med variabel rente
    Hvis du vælger et realkreditlån med variabel rente, kan renten variere i løbet af lånets løbetid. Oftest vil renten være lavere end ved en fast rente, og du kan derfor gøre en besparelse. Men du kan risikere, at renten stiger løbende.
  • Afdragsfrihed
    Du har i forbindelse med realkreditlån ofte mulighed for at vælge en periode med afdragsfrihed i op til 10 år. Af­drags­fri­he­den skal dog bruges med omtanke, idet restgælden på lånet ikke nedbringes. Herudover er bidragssatsen højere end på et lån med afdrag.
  • Bidrag
    Den rente, du betaler på dit realkreditlån, går til de investorer, der køber de bagvedliggende obligationer. Re­al­kre­di­tin­sti­tut­tet er derfor en slags mellemmand mellem dig og investorerne. For den administration opkræver re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne en bidragssats. Bidragssatsens størrelse er afhængig af ejendomstype, belå­nings­in­ter­val og lånetype. Vær opmærksom på at bidragssatsen er variabel og kan ændres.
  • Banklån
    Har du ikke selv til den resterende finansiering udover 80 %, kan du låne til resten via et lån i banken. Du skal dog som udgangspunkt selv lægge minimum 5 % til udbetalingen af boligens samlede pris. Selve banklånet er med variabel rente og kan maksimalt løbe i 20 år.
  • Kurssikring
    Der kan hurtigt gå tid, fra du finder den helt rigtige bolig, indtil du underskriver købsaftalen. I den tid kan kurserne på dine lån nå at ændre sig. Hvis du gerne vil sikre den nuværende kurs på dit lån, har du mulighed for at kurssikre det.
    Vi anbefaler altid, at du kurssikrer dit realkreditlån.
Eftertænksom Kvinde Står I Lyst Rum Med Flyttekasser I Baggrunden

Fase 9: Forhandling og budrunde

Du vil højst sandsynligt ikke være den eneste interesserede køber, når du finder den rigtige bolig, og derfor skal du nogle gange igennem en budrunde og en forhandling for at sikre dig drømmeboligen.

Du kan få hjælp til at udarbejde det helt rigtige bud på den konkrete bolig hos en ejendomsmægler eller en rådgiver fra banken, hvis du ønsker det.

 

Familie Står På Trappen Til Gadedør Med Flyttekasser Og Planter

Fase 10: Når du har fundet boligen

Når du har fundet drømmeboligen og finansieringen er på plads, er der fortsat nogle enkelte og vigtige detaljer, du skal have styr på.

  • Tegn en ejer­skif­te­for­sik­ring
    Tegn en ejer­skif­te­for­sik­ring, som er gældendende fra over­ta­gel­ses­da­to­en, inden du skriver under på købsaftalen. Forsikringen giver dig økonomisk tryghed, hvis du finder skjulte skader i dit nye hus.
  • Rådfør dig hos en advokat
    Det altid en god ide at få hjælp fra en boligadvokat til alt papirarbejdet, så ejerskiftet, købsaftalen og tinglysningen af boligen bliver gennemført korrekt. I Arbejdernes Landsbank tilbydes Juridisk Kø­ber­rå­d­giv­ning hos vores sam­ar­bejds­part­ner TestaViva
  • Indskriv et ad­vo­kat­for­be­hold
    Det er også en god ide at få indskrevet et ad­vo­kat­for­be­hold i købsaftalen, inden du skriver under. Normalt er et ad­vo­kat­for­be­hold gældende i 3-5 hverdage. På den måde sikrer du mere tid til at gennemgå aftalen. Med ad­vo­kat­for­be­hol­det kan du træde ud af aftalen, selvom du har skrevet under, uden at skulle betale de 1% af købsprisen, hvis din boligadvokat ikke kan godkende papirerne.

Læs også

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Er du kunde hos os og har brug for rådgivning, kan du nemt booke et møde her.

Emne

Har du en konto i forvejen?*

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.