Erhvervstilliden i eurozonen skuffer

Det tegner til at blive en mere udfordrende tid for virksomhederne og økonomien. Foreløbig har økonomien ellers vist pæn modstandsdygtighed for den massive modvind, som har bestået af kraftige rentestigninger, svækket købekraft hos forbrugerne og større økonomisk usikkerhed.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen falder til 48,9 i juli fra 49,9 måneden før. Det fremgår af dagens PMI-tal. Der var alene ventet et fald til 49,6 og derved skuffer tilliden. Det er både i industrien og ser­vi­ce­er­hver­ve­ne, at tilliden kommer ud lavere end ventet. Er­hverv­stil­li­den i industrien ligger meget lavt med 42,7 hvor der var ventet et fald til 43,5. Tilliden i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne lyder på 51,1 mod ventet 51,6 i juli.

En erhvervstillid under 50 indikerer tilbagegang hos virksomhederne. Tilliden har ellers ligget over 50 i de første fem måneder af 2023, men i juni og juli er den gået under 50 og indikerer nu tilbagegang.

Er­hverv­stil­li­den i eurozonen skuffer igen. Det er nu tredje måned i træk med dalende erhvervstillid. Det tegner til at blive en mere udfordrende tid for virksomhederne og økonomien. Foreløbig har økonomien ellers vist pæn mod­stands­dyg­tig­hed for den massive modvind, som har bestået af kraftige ren­testig­nin­ger, svækket købekraft hos forbrugerne og større økonomisk usikkerhed. Der er ikke tale om ka­ta­stro­festem­ning, men det ligner mere og mere, at udfordringerne er ved at indhente den økonomiske virkelighed.

Tidligere i morges fik vi også tal for er­hverv­stil­li­den i Tyskland og Frankrig, hvor der ligeledes er skuffelser at spore. Er­hverv­stil­li­den i Tyskland lander på 48,3 i juli, hvor der var ventet 49,8. Tilliden i Frankrig dykker til 46,6 mod 47,7 i forventning.

Økonomien i eurozonen undgik med millimeter at være i teknisk recession, hvilket defineres ved to kvartaler i træk med negativ vækst. Tidligere var økonomien egentlig i recession, men en revidering af BNP-tallene i sidste uge betød at eurozonen lige akkurat undgår at være i teknisk recession, da væksten viste sig at være svagt positiv i 1. kvartal i år. Økonomien har dog i bund og grund klaret sig fornuftigt i lyset af de massive udfordringer med inflation, ren­testig­nin­ger og større økonomisk usikkerhed.

Tallene er ærgerlige set med danske briller. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser. Såfremt opbremsningen i den europæiske økonomi tager til, kan det ramme den danske eksport og danske arbejdspladser. Især den europæiske industri viser svaghedstegn, og det kan især ramme den danske vareeksport.

Relaterede artikler