Flot aktivitet på boligmarkedet i februar
Og det til trods for den markante rentestigning, som begyndelsen af 2022 bød på.
Nye tal fra Boligsiden viser, at der i februar var 6.595 handler med huse, lejligheder og sommerhuse. Det er 4% flere i forhold til januar, og aktiviteten på boligmarkedet er nu steget i to måneder i træk. I februar blev der handlet 4.346 huse, 1.556 lejligheder og 693 sommerhuse. For huse og sommerhuse er der tale om en stigning i forhold til januar, mens antallet af lejlighedshandler faldt lidt.
Handlerne på boligmarkedet fortsat er på et imponerende højt niveau, når vi sammenligner tilbage i tid. Februars handler læner sig millimeterpræcist op ad aktiviteten for februar 2020, som bød på stort set samme handelsomfang. Og der handles i dag langt mere end gennemsnittet for 2011-2019, hvor der blev handlet mindre end 4.600 boliger, når det var februar måned. Der er dog intet, som kan følge med sidste års hæsblæsende boligtempo, hvor der blev handlet næsten 10.000 boliger i februar.
Boligmarkedet viser utrolig stærke takter, hvor rigtig mange danskere indfrier deres boligdrømme. Og det til trods for den markante rentestigning, som begyndelsen af 2022 bød på. Rentestigningen gør boligkøb dyrere og vil derfor typisk bide på efterspørgslen, men vi har foreløbig ikke set det afspejle sig i hverken handlerne eller priserne, som også steg i februar.
I februar steg priserne over en bred kam på både huse, lejligheder og sommerhuse. Huspriserne steg med 0,8%, lejlighedspriserne med 0,4% og sommerhuspriserne med imponerende 1,5%.
Renterne i forbindelse med boligkøb er drønet op gennem de seneste måneder. Renten på et fastforrentet realkreditlån, som er det mest udbredte på boligmarkedet i dag, lyder i dag på 3%. For blot tre måneder siden var renten 1,5% og for lidt over et år siden helt nede på historisk lave 0,5%.
Fremtiden for boligmarkedet er præget af en hel del nye modvinde. Rentestigningen vil præge boligefterspørgslen, handlerne og til dels også priserne i nedadgående retning. Samtidig har de markant højere energipriser gjort livet i boligen dyrere, som også kan spille en ikke uvæsentlig rolle, når danskerne skal strikke boligdrømmen sammen.
Boligmarkedet har dog også sine modsvar. Udbuddet ramte i februar det laveste i 16 år, og det meget lave udbud vil bidrage til at holde en hånd under priserne. Samtidig står Danmark og boligejerne på et enormt stærkt økonomisk ståsted med stærkeste vækst i 27 år, rekordhøj beskæftigelse og bugnende formuer. Risikoen er dog, at Ruslands invasion af Ukraine kan være med til at bremse dansk økonomi gennem flere kanaler og sætte dybere spor i dansk økonomi. I det tilfælde kan boligmarkedet stå overfor en sværere tid, om end det aktuelt ikke er vores hovedscenarie.