Lån med variabel rente fortsætter populariteten blandt boligejerne
De variabelt forrentede lån udgør i dag 45,0% af boligejernes lån mod 44,4% i april.
Helt friske tal fra Nationalbanken viser, at de variabelt forrentede realkreditudlån fortsætter med at vinde popularitet blandt boligejerne. Ved udgangen af maj var variabelt forrentede realkreditlån for 743 mia. kr. hos de danske boligejere. Det er 12 mia. kr. flere end i april, og betyder samtidig, at det er 8. måned i træk, at de variabelt forrentede lån vinder frem.
Lån med variabel er igen populære hos de danske boligejere. Det er den stejle rentestigning, som vi ser som klart største bidragsyder til, at de variabelt forrentede lån vinder terræn. Trods den markante stigning er de variabelt forrentede lån dog endnu et stykke fra at være det mest udbredte lån. Her sidder lån med fast rente fortsat sikkert i sadlen, som boligejernes favoritlån.
De fremherskende variabelt forrentede lån skyldes blandt andet, at nogle boligejere i forbindelse med konvertering af deres fastforrentede lån vælger en såkaldt skrå konvertering, hvor de går fra fast til variabel rente. Ifølge tal fra Nationalbanken valgte en tredjedel af de boligejere, som konverterede i årets første kvartal, at gå fra fast til variabel rente. Derudover er forskellen i spændet mellem de helt korte renter og de lange 30-årige fastforrentede lån øget, og det kan have fået nogle boligejere til at vælge variabel rente.
De variabelt forrentede lån udgør i dag 45,0% af boligejernes lån mod 44,4% i april. Sammenlignet med for et år siden er andelen også højere og lød på 43,9%.
Det samlede realkreditudlån hos de danske boligejere er vokset med 79 mia. over det seneste år. Det svarer til en stigning på 5%. Det er en ganske moderat og begrænset udlånsvækst, når man samtidig husker på, at boligpriserne og dermed friværdierne de seneste par år er braget op. Vi så til sammenligning i tiden op til finanskrisen, at udlånsvæksten steg med langt mere end 10% om året, og det niveau er vi langt fra i øjeblikket.