Variabel rente er igen det mest udbredte lån blandt boligejerne
Det er fjerde kvartal i træk, at lån med variabel rente har fremgang.
Nye tal fra Finans Danmark viser, at realkreditlån med variabel rente fortsatte fremgangen i 3. kvartal, så de ved udgangen af kvartalet udgør 921,6 mia. kr. Det er en stigning på 40 mia. kr. i forhold til 2. kvartal og en fremgang på hele 105 mia. kr., hvis vi sammenligner med samme kvartal sidste år.
Boligejernes appetit på variabel rente betyder, at variabel rente nu vipper de fastforrentede lån af tronen som de mest udbredte. Det er fjerde kvartal i træk, at lån med variabel rente har fremgang, og sætter sig altså nu igen forrest i feltet for første gang i næsten 2 år. Der er tale om en ganske markant fremgang, som på sigt kan påvirke robustheden på boligmarkedet.
De variabelt forrentede lån udgør i 3. kvartal 50,2% af det samlede udlån på 1.834 mia. kr. For et år siden var den andel 45,1%. Fremgangen sker efter en lang årrække med stort set konstant tilbagegang. De fastforrentede lån overtog tronen som det mest udbredte lån i 4. kvartal 2020, men må afgive den igen i 3. kvartal i år.
I årets første seks måneder har omkring 100.000 boligejere konverteret deres fastforrentede realkreditlån, hvor de har fået skåret en stor bid af deres restgæld. Her har et stort mindretal valgt at skifte deres fastforrentede lån ud med et lån med variabel rente, og heri ligger en del af forklaringen på, hvorfor de variabelt forrentede lån er på fremmarch. Herudover har rentestigningen på de variabelt forrentede lån indtil videre været mindst udtalt, hvilket har øget spændet mellem fast og variabel rente. Det kan have betydning, når finansieringen skal i hus, når underskriften er sat på drømmeboligen.
Boligejere med variabel rente skal dog ikke forvente at kunne dukke sig for stigende renter. Ved årsskiftet skal en lang række af variabelt forrentede lån have skiftet deres rente omkring 0% ud med en ny og markant højere rente. Rentetilpasningslån med 3- og 5-årig rentebinding står til at ryge over 3% i rente, hvis de blev fastsat i dag, mens lån med den korteste rentebinding står til en rente på over 2%. Gør vi det op i kroner og ører, så vil en boligejer med et afdragsfrit F5-lån stå over for en højere månedlig ydelse efter skat på 2.200 kr. pr. lånt million. Det er et beløb, som kommer oveni de markant højere forbrugerpriser, hvor især energi og fødevarer trækker tænder ud af budgettet.