2022 bød på mere end 300.000 lånetilbud fra realkreditinstitutterne
140.000 boligejere har udnyttet de stigende renter til at konvertere deres fastforrentede lån.
Nye tal fra Finans Danmark viser, at realkreditinstitutterne afgav 15.292 lånetilbud til boligejere og virksomheder i december. Samlet set for hele 2022 er der afgivet 309.434 lånetilbud. Langt størstedelen af lånetilbuddene i 2022 er givet til konverteringer.
2022 bød på det højeste antal lånetilbud i 3 år. Renten på et fastforrentet lån er gået fra en rente på omkring 2% til 5% i løbet af året, og det har sendt mange boligejere afsted efter et lånetilbud til en konvertering. Indtil videre har 140.000 boligejere udnyttet de stigende renter til at konvertere deres fastforrentede lån, og har dermed barberet af restgælden.
Nationalbanken har opgjort, at 140.000 boligejere fra januar til september sidste år har konverteret deres fastforrentede realkreditlån. Det har boligejerne gjort for at skære et stykke af deres restgæld. I den forbindelse har de pågældende boligejere så byttet deres fastforrentede lån ud med et nyt fastforrentet lån med en højere rente eller et nyt lån med variabel rente. 84.000 har således valgt et nyt lån med en fast og højere rente, mens 56.000 har valgt et nyt lån med variabel rente.
Siden årsskiftet er renterne faldet tilbage, og vi så tidligere på ugen, at 5%-lånet med afdrag lukkede for tilbud, da det gik over kurs 100. 5%-lånet med afdragsfrihed ligger også tæt på kurs 100, og vi står derfor lige på vippen mellem en rente på 4% og 5%. Trods rentefaldet er der dog fortsat konverteringsmuligheder for boligejere med fastforrentede lån, og det vil derfor også præge antallet af lånetilbud i starten af 2023.
Der er dog også en faktor, som medvirker til at trække ned i lånetilbuddene, og det er antallet af bolighandler. Sidste år så vi det laveste antal bolighandler i 8 år, og det påvirker også antallet af lånetilbud i negativ retning. En boligkøber får nemlig et lånetilbud, når finansieringen af boligen skal i hus.