Byggepriserne faldt i 3. kvartal

Det kommer efter abnormt høje stigninger i 2021 og 2022, hvor byggeomkostningerne en overgang steg mere end 10% om året. Det er særligt omkostningerne til materialer, som har trukket prisstigningerne.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at byg­geom­kost­nin­ger­ne på boliger faldt med 0,6% fra 2. kvartal til 3. kvartal. Det er første gang i 3 år, at byg­geom­kost­nin­ger­ne decideret falder. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks for boliger er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri, og går tilbage til 2003.

Ser vi over det seneste år, så er byg­geom­kost­nin­ger­ne steget med 2,2%. Også den årlige stigning i byg­geom­kost­nin­ger­ne er faldet mærkbart til ro. Den årlige stigning toppede sidste år på 11,3% i 3. kvartal.

Byg­geom­kost­nin­ger­ne falder i 3. kvartal. Det kommer efter abnormt høje stigninger i 2021 og 2022, hvor byg­geom­kost­nin­ger­ne en overgang steg mere end 10% om året. Det er særligt omkostningerne til materialer, som har trukket pris­stig­nin­ger­ne. De er steget omkring 25% i forhold til for tre år siden.

Det var særligt i løbet af 2021 og 2022 byggepriserne for alvor fik fart på. Det var især ma­te­ri­a­leom­kost­nin­ger, som trak voldsomt op og steg først med 8% gennem 2021 og efterfølgende med 14% i 2022. Også ar­bejds­om­kost­nin­ger er steget, men ikke meget mere end normalt. Her har den årlige stigning gennem de seneste år været på omkring 3%.

I november meldte blot 2% af byg­ge­virk­som­he­der­ne om mangel på udstyr og materialer. Tilbage i begyndelsen af 2022 var andelen helt oppe på 38%. Det lavere pres på byg­geom­kost­nin­ger­ne kommer blandt andet ved, at meldingerne om mangel på materialer er mærkbart lavere end tidligere, mens også tempoet i byggeriet er på vej ned.

Relaterede artikler