Rentebetalinger bevæger sig sidelæns
Det er dog bestemt ikke utænkeligt, at pilen kommer til at pege ned.
Nye tal fra Nationalbanken viser, at husholdningerne betalte 5,6 mia. kr. i rente og bidrag på deres realkreditlån i september. Rentebetalingerne har været tæt på uændrede det seneste halve års tid. Den mere stabile udvikling kommer efter mærkbare stigninger i rentebetalingerne i 2022 og 2023, hvor renterne steg kraftigt. Sammenlignet med for et år siden er rentebetalingerne steget med 9% og er i forhold til for to år siden vokset med hele 71%.
Der er lidt lettelse på vej til boligejerne. Rentebetalingerne bevæger sig nu sidelæns efter massive stigninger i de foregående år, og meget tyder på, at rentebetalingerne på realkreditlån har toppet. Når vi tager et blik ind i 2025, så er det bestemt ikke utænkeligt, at pilen kommer til at pege ned. Med det nuværende renteniveau har mange boligejere med variabel udsigt til, at renten tager et pænt skridt ned til årsskiftet, når renten fastsættes på ny. Og såfremt renten på fastforrentede lån tager et nyt skridt ned, så kan en potentiel konverteringsbølge ligge på lur, om end det er mere usikkert.
De lavere renter til mange danske boligejere, især med variabel rente, er foranlediget af rentesænkninger fra ECB, Nationalbanken og den amerikanske centralbank. Det er blevet en realitet, efter der er kommet langt bedre styr på inflationen. ECB og Nationalbanken har allerede sænket renten tre gange, og endnu en rentenedsættelse er vente til december. Den amerikanske centralbank har ligeledes trykket på renteknappen, og her er der også yderligere rentesænkninger i vente inden årsskiftet.
Den gennemsnitlige rente inkl. bidrag på boligejernes realkreditlån er næsten fordoblet på to år. I dag lyder den på 3,5% mod 1,8% for to år siden. Den gennemsnitlige bidragssats er i samme periode faldet en smule, så stigningen i boligejernes rente og bidrag kan tilskrives stigningen i renterne alene.