Rentebetalinger flader ud

Der er godt nyt til boligejerne, hvor rentebetalingerne på realkreditlån flader ud.

Mand Sidder I Sofa Med Ipad

Nye tal fra Nationalbanken viser, at hus­hold­nin­ger­ne betalte 5,6 mia. kr. i rente og bidrag på deres realkreditlån i august. Det er fjerde måned i træk, at ren­te­be­ta­lin­ger­ne ligger der, som har været tæt på uændret gennem 2024. Det sker efter kraftige stigninger gennem 2022 og 2023. På samme tidspunkt for et år siden betalte boligejerne 5,1 mia. kr. i rente og bidrag, mens de var helt nede på 3,3 mia. kr. for to år siden.

Der er godt nyt til boligejerne, hvor ren­te­be­ta­lin­ger­ne på realkreditlån flader ud efter flere års kraftig stigning. Og med ren­tes­ænk­nin­ger på menuen hos ECB, Nationalbanken og den amerikanske centralbank, så kan vi se ind i en tid, hvor ren­te­be­ta­lin­ger­ne for boligejerne kommer til at falde.

En del boligejere med variabel har allerede oplevet et mindre rentefald, hvor et endnu større rentefald kan være i vente ved årsskiftet. Boligejere med fast rente har i sagens natur en fast rente, men rentefaldende kan åbne op for at konvertere ned i en lavere rente. Vi er der ikke helt endnu, men vi er kommet et stort skridt nærmere.

Med ro på inflationen er en række centralbanker begyndt at sænke deres renter efter flere år med adskillige ren­te­for­hø­jel­ser. Den europæiske centralbank samt Nationalbanken har allerede sænket renten to gange, mens den amerikanske centralbank, Fed, har sænket renten en enkelt gang med 0,50%point. Og der er flere ren­tes­ænk­nin­ger i vente. Det kan komme boligejerne til gode. Den blotte forventning til ren­te­ned­sæt­tel­ser har sendt re­al­kre­di­tren­ter­ne sydover.

Den gennemsnitlige rente inkl. bidrag på boligejernes realkreditlån lyder i dag på 3,5% mod 3,1% for et år siden. For to år siden var den gennemsnitlige rente inkl. bidrag helt nede på 1,8%. Den gennemsnitlige bidragssats er i samme periode faldet lidt, så stigningen i boligejernes rente og bidrag kan tilskrives stigningen i renterne alene.

Relaterede artikler