Stilstand i lånetilbuddene

Det er 20. måned i streg, at lånetilbuddene befinder sig meget lavt. Den primære årsag er, at vi i samme periode har haft tæt på stillestående renter.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at der i juli blev afgivet 12.554 lånetilbud til boligejere og virksomheder. Det er en anelse flere lånetilbud end i juni, men ændrer ikke det store på, at stimen med få lånetilbud fortsætter. Årets første syv måneder byder på i alt 85.356 lånetilbud, hvilket er 18% færre lånetilbud end i samme periode sidste år.

Få lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne i juli. Det er 20. måned i streg, at lånetilbuddene befinder sig meget lavt. Den primære årsag er, at vi i samme periode har haft tæt på stillestående renter, som ikke har givet den store anledning til om­læg­nings­ak­ti­vi­tet. Vi har imidlertid set renterne falde de seneste par uger, hvor de fastforrentede 4%-lån nærmer sig kurs 100, hvilket er højeste kursniveau i 2 år. Får vi renterne endnu længere ned i den kommende tid, kan det også sparke liv i omlægninger og dermed antallet af lånetilbud.

De fastforrentede realkreditlån har i lang tid ligget meget stabilt. Sidste år stod der 5%-lån på menuen, mens det i år har været 4%-lån. De seneste par uger har vi dog fået 4%-lånene noget tættere på kurs 100, og det betyder, at vi så småt kan få 3,5%- eller 3%-lån i spil i den kommende tid, hvis rentefaldet vel og mærke fortsætter.

Hvis det sker, så åbner det op for, at mange boligejere skal i gang med ned­kon­ver­te­rin­ger. En del boligejere har nemlig i dag lån med 5% og 6% i rente, og de vil kunne spare penge på den månedlige ydelse, hvis de kan få et lån med 3,5% eller 3% i rente. Det vil så samtidig give flere lånetilbud, da det er første skridt for boligejerne, inden det endeligt besluttes om man skal omlægge sit lån.

Men det kræver altså, at renterne kommer et stykke længere ned, førend vi kommer til at se en nævneværdig stigning i lånetilbuddene. Indtil da så vil lånetilbuddene formentlig fortsætte i det leje, som vi har set det seneste halvandet år.

Relaterede artikler