Udbudspriserne stiger

Både udbudspriser og antallet af salgsskilte peger op på boligmarkedet.

Udsigt Hen Over Hustage

Nye tal fra Finans Danmark viser, at både udbudspriser og boligudbud steg i august. Udbudspriserne er steget 0,9% for huse og 0,8% for lejligheder i forhold til juli, mens boligudbuddet er steget med 0,6%, så der nu står i alt 47.359 boliger til salg. Også når vi tager højde for sæson peger udbudspriser og boligudbud opad. Boligudbuddet er fordelt på 33.639 huse, 7.354 lejligheder og 6.366 sommerhuse.

Det seneste år er udbudspriserne steget med 4,0% på huse og 4,8% på lejligheder. Boligudbuddet er i samme tidsrum steget med 16,1%. Det dækker over, at antallet af udbudte huse og lejligheder det seneste år er steget med ca. 13%, mens sommerhuse er steget med 40%.

Både udbudspriser og antallet af salgsskilte peger op på boligmarkedet. Mulige boligkøbere har dermed større udvalg og bedre for­hand­lings­mu­lig­he­der, når der skal findes ny bolig. Men det sker så til højere udbudspriser, som over det seneste år er steget med omkring 4-5%. Det højere boligudbud fungerer dog som et effektivt låg på pris­stig­nin­ger­ne.

De flere salgsskilte rundt om i landet betyder, at der holdes snor i pris­stig­nin­ger­ne. For en potentiel boligkøber har mere at vælge i mellem, og kan tillade sig mere betænkningstid, når der er flere boliger at vælge i mellem. Og sælgerne har flere konkurrenter på markedet, og det gør deres for­hand­lings­rum mindre end vi fx så under corona.

Mens det voksende boligudbud står på den ene side af bo­lig­prisvægtskå­len, så står der en del faktorer på den modsatte side. Løn­stig­nin­ger­ne er på sit højeste i mindst 30 år, og danskernes købekraft er mærkbart på fremmarch i øjeblikket. Beskæftigelsen er rekordhøj og ledigheden er ganske lav, og vi ser samtidig, at ren­testig­nin­ger er vendt til mindre fald. Det understøtter prisstigninger, og vi forventer da også samlet set, at boligpriserne vil stige i svag opadgående retning i den kommende tid.

Relaterede artikler