Antallet af ledige stillinger sætter ny rekord i 2. kvartal
Dagens tal er en fortælling om et betydeligt køligere tempo på det danske arbejdsmarked.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2. kvartal var 71.400 ledige stillinger i den private sektor i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er det højeste, der er mål i statistikkens mere end 10-årige historie.
Antallet af ledige stillinger steg 2.800 i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal, hvilket svarer til en stigning på 4,0%. Dermed er antallet af ledige stillinger steget hvert kvartal siden 3. kvartal 2020. Sammenligner vi med 4. kvartal 2019, altså perioden før coronakrisen, så er der 35.200 flere ledige stillinger i 2. kvartal, hvilket ekstreme 97% højere.
Wow, et flot rekordhøjt niveau for antallet af ledige stillinger. Årets første halvår har budt på et imponerede højt antal ledige stillinger, som ikke tidligere er målt så højt i den private sektor. Vi ser da også, at der har været en uafbrudt stigning i beskæftigelsen gennem de seneste 17 måneder. Der er stadig efterspørgsel efter arbejdskraft, og der er derfor stadig gang i arbejdsmarkedet. Forude er der dog tiltagende modvind under opsejling for arbejdsmarkedet, hvor vi kan se ind i en ny tid for dansk økonomi med lavere fart end i begyndelsen af året.
Beskæftigelsen er steget 17 måneder i træk og slår den ene rekord efter den anden, men vi forventer ikke, at beskæftigelsesfremgangen kan holde den høje hastighed. De seneste tal viser, at 2.963.000 personer er i arbejde i Danmark, og foreløbig er beskæftigelsen i gennemsnit steget med næsten 8.000 hver måned i 2022. Men med den lavere fart forude kommer det næppe til at gentage sig det næste halvår. Vi ser, at beskæftigelsen vil indtage en ny position med et markant lavere tempo, og det er ikke usandsynligt, at den kan falde. I tillæg har vi senest set ledigheden så små begynde at stige og en nyere statistikker for antallet af ledige stillinger fra Jobindsats viser en tilbagegang i juli.
Der er stor risiko for, at vi kan komme til at stå overfor en ny virkelighed på arbejdsmarkedet. Forbrugerpriserne stiger med det højeste i næsten 40 år, som rammer privatforbruget, og eksporten kan blive ramt. Hertil er usikkerheden taget til efter Ruslands invasion af Ukraine, som kan dæmpe investeringslysten bredt i samfundet.