Danskernes pensionsindbetalinger sætter rekord
Mere end 130 mia. kr. tikkede ind på pensionsopsparingerne.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne i alt satte danskerne 130,4 mia. kr. ind på deres pensionsordning i 2021 svarende til en stigning på 7 mia. kr. i forhold til 2020. Det er det højeste beløb i statistikkens levetid, som går tilbage til 2005. Milliardbeløbet svarer til, at danskere, der indsatte et beløb på en pensionsordning, i gennemsnit satte 50.665 kr. ind på pensionen i 2020. Også danskernes pensionsformue har slået rekord i 2021, hvor den var millimeter fra at krydse svimlende 5.000 mia. kr.
Danskerne satte et rekordstort beløb til side til deres alderdom sidste år, hvor mere end 130 mia. kr. tikkede ind på pensionsopsparingerne. De højere pensionsindbetalinger bidrog sammen med gunstige finansielle markeder til, at danskernes pensionsformue samlet set steg med mere end 400 mia. kr. i 2021.
At danskernes pensionsindbetalinger stiger år efter år, er ikke noget nyt fænomen, da de seneste år også har budt på fremgang i indbetalingerne. Danskernes pensionsindbetalinger bliver nemlig i overvejende grad udregnet som en procentdel af lønnen, og derfor giver det god mening, at pensionsindbetalingerne stiger i takt med, at også lønningerne peger opad.
Ser vi på 2022, så vil danskerne fortsat betale ind på pensionsopsparingen i stigende omfang. Flere er kommet i arbejde og lønningerne peger opad, hvor den samlede lønsum foreløbigt er vokset med 3,7% siden årsskiftet. Anderledes dystert ser det ud for afkastene på pensionsformuerne, som på ingen måder minder om sidste års markante optur. I årets første halvdel lød tabet på enorme 544 mia. kr. på forsikrings- og pensionsselskabernes investeringer ifølge tal fra Nationalbanken. I tillæg har 2022 budt på tordnende høj inflation, som også suger købekraft ud af danskernes pensioner. Samlet set tegner der sig derfor et billede af meget udfordrede pensionsformuer, når boet skal gøres op for 2022, om end vi skal huske på, at det også afhænger af udviklingen på de finansielle markeder i den resterende del af året.