Inflationen falder
Det er en gigantisk lettelse, efter danskerne i år har stået overfor den højeste inflation i 40 år.
Netop offentliggjorte fra Danmarks statistik viser, at inflationen falder til 8,9% i november. Det er første gang siden december 2021, at inflationen falder. Inflationen er dog fortsat ekstremt høj, hvor den for en måned siden ramte 10,1% som var det højeste siden 1982. For blot et år siden lød inflationen på 3,4%.
Vi har ventet på det her øjeblik i meget lang tid. Det er en gigantisk lettelse, at inflationen endelig falder. Danskerne har i år stået overfor den højeste inflation i 40 år, og det har gnavet sig dybt ind i danskernes pengepunge. Prisstigningerne har gjort det omkring 40.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug. Derfor er det en yderst kærkommen nyhed for alle danskere, at inflationen falder for første gang i næsten et år.
Faldet i inflationen i november skyldes især lavere priser på gas, elektricitet, benzin og diesel i forhold til forrige måned. Ser vi dog på inflationen over det seneste år, som stadig er høj trods faldet, så er fortsat især energi og fødevarer, som lægger pres på de danske husholdningsbudgetter.
Meget peger på en lavere inflation. De globale fødevarepriser er faldet de seneste otte måneder med i alt 15%. Det kan lette prispresset i indkøbskurven, når danskerne skal handle ind. Også fragtpriserne og råvarepriserne har peget ned, og det kan ligeledes lette prisen hos forbrugeren. Samtidig er energipriserne ikke helt på de høje niveauer, som definerede sensommerens energipriser, om end de er begyndt at stige igen. Sidst men ikke mindst bevæger vi os måned for måned gennem prisstigningerne for et år siden, og det vil gradvist få inflationen til at æde sig selv.
Udsigterne for inflationen er dog skrøbelige med adskillige jokere i spil. Energipriserne er i massiv grad med til at definere retningen, og vi har den seneste tid set, hvor hurtigt energipriserne igen kan stige. Og det er på ingen måde usandsynligt, at de kan stige endnu mere. Hertil forventer fortsat mange virksomheder at hæve priserne den kommende tid, hvor kontrakter med leverandører kan have gjort, at priserne først reguleres op med forsinkelse. Det kan holde prispresset for danskerne intakt over en periode.
Den høje inflation presser forbrugerne og privatforbruget. Forbrugertilliden er allerede sendt i kulkælderen, og derfor er faldet i inflationen yderst kærkomment. Det er helt sikkert noget, som vækker glæde hos mange danskere, hvor høj inflation og pressede husholdningsbudgetter har præget hverdagen i 2022. Vi forventer dog fortsat at gå ind i en tid, hvor forbrugerne vil være tvunget til at sætte forbruget ned, som følge af de højere priser. Privatforbruget står for næsten halvdelen af dansk økonomi, så det er noget, der vil ramme økonomien bredt.