Jobopslag slår maj-rekord
Der er stadig masser af fart over feltet, selvom metaltrætheden begynder at melde sig og dampen gået en anelse af.
Nye tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 38.576 nye stillinger op i maj. Det er det højeste nogensinde målt for en maj måned i statistikken, som vel at mærke går helt tilbage til 2004. Stillingsopslagene er 5% højere end maj sidste år, som i forvejen lå meget højt. Og sammenlignet med tiden før coronakrisen ligger stillingsopslagene omkring 40% højere.
Ser vi over alle måneder, så bød maj på det næsthøjeste antal nyopslåede stillinger gennem tiden, kun overgået af marts i år. Normalt bliver der imidlertid slået flere stillinger op i maj. Sæsonkorrigerer vi tallene, så er antallet af stillingsopslag er antallet af nye stillingsopslag faldet de seneste tre måneder. Trods faldet er niveauet dog fortsat meget højt og altså ny maj-rekord.
Der er fortsat stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Med næsten 39.000 nye jobopslag er der stadig masser af fart over feltet, selvom metaltrætheden begynder at melde sig og dampen gået en anelse af. Med de fortsatte pæne tal for jobopslagene kan endnu en ny beskæftigelsesrekord være under opsejling.
Beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden. De seneste tal viser, at 2.947.000 personer er i arbejde i Danmark. Også ledigheden fortsætter stille og roligt med at dale, hvor den senest har ramt 2,4%. Det er det samme som lavpunktet i 2008, og det er på ingen måde umuligt, at vi kommer endnu lavere indenfor nær fremtid.
De mange jobopslag kombineret med den meget lave ledighed er dog ikke entydigt positivt. Mange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft, og presset på arbejdsmarkedet er taget til. Mere end 40% af virksomhederne i byggeriet, industrien og i servicevirksomhederne melder om mangel på arbejdskraft.
Vi forventer en langsommere fart i dansk økonomi i år. Dermed også at jobopslagene kommer til at forlade de nuværende meget høje niveauer, uden dog at dykke mod bunden. Modvinden til dansk økonomi kommer fra flere retninger, i form af kapacitetsudfordringer på den ene side og i form af økonomisk tilbageslag på den anden. Lige nu oplever danskerne de kraftigste stigninger i forbrugerpriserne siden 1984, og det vil presse privatforbruget. Også virksomhederne oplever mærkbart højere produktionspriser, og det kan sammen med den forøgede usikkerhed fra krigen lægge en dæmper på investeringerne. Endelig forventer vi, at eksporten går en mere udfordrende tid i møde.