Mangel på arbejdskraft og materialer fortsætter ind i 2022
I takt med at dansk økonomi er braget ud af coronakrisen, har flere virksomheder meldt sig i koret om begrænsninger for produktionen.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at manglen på arbejdskraft og materialer fortsætter ind i 2022. I januar melder 42% af industrivirksomhederne om mangel på arbejdskraft. I byggeriet er det 46% og i servicevirksomhederne 35%, som melder om mangel på arbejdskraft. Mangel på materialer er samtidig ganske udpræget i industrien og i byggeriet. I industrien er meldingen fra 43% af virksomhederne, at de mangler materialer, udstyr eller lokaler, mens det er 26% af byggevirksomhederne.
I takt med at dansk økonomi er braget ud af coronakrisen, har flere virksomheder meldt sig i koret om begrænsninger for produktionen. Der er tale om en ganske markant stigning i virksomhederne, som mangler både hænder og materialer. Tendensen byggede sig op i sidste del af 2021 og altså nu strækker sig ind i 2022, og det er isoleret set med til at trække tempo ud af økonomien her og nu.
Det er ikke alene farten i dansk økonomi, som ligger bag. Pandemien har periodevist også krævet et øget behov for arbejdskraft, som testere og smitteopsporere. Og det er jo den samme arbejdskraft, som visse virksomheder skal kæmpe med om, når de nye medarbejdere skal findes. Det pres ventes at lette i takt med at pandemien bevæger sig længere væk. Samtidig suppleres manglen på materialer og udstyr af, at man globalt er i gang med at kæmpe sig ud af coronakrisen. Det har sat pres på de internationale forsyningskæder med flaskehalse til følge, som også præger danske virksomheder.
Begrænsningerne kan resultere i bredere prisstigninger for danskerne. Begrænsningerne har eksisteret over en længere periode nu, og oveni det er kommet eksploderende energipriser, som har gjort det dyrere at drive virksomhed. Det har det seneste kvartals tid fået flere virksomheder til at melde om stigende priser. Inflationen har allerede ramt det højeste i 13 år. Det har været drevet af højere energipriser, men nu kan bredere prisstigninger altså være på vej til danskerne.
Der er i dag også kommet nye tal for erhvervstilliden, som falder til 107,4 mod 111,6 måneden før. Smittebølge og højere energipriser formodes at ligge bag. Det er tredje måned i træk, at erhvervstilliden falder, men vi hæfter os samtidig ved, at niveauet fortsat er ganske pænt. Det indikerer, at smittebølgen denne vinter ikke bider lige så voldsomt på økonomien som tidligere under coronakrisen. Forbrugere og virksomheder er mere trygge i situationen end tidligere under coronakrisen.