Stigning i producentpriserne slår ny rekord
Det her er ekstremt ubehagelige tal for virksomhederne.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at producentprisindekset for varer er steget med 37,6% i august sammenlignet med samme måned sidste år. Det er den kraftigste årlige stigning i producentpriserne i statistikkens levetid, som strækker sig tilbage til 2006. Det er især energiforsyningen, som trækker veksler på virksomhedernes budgetter, og er steget med 325% på blot et år. Samtidig er råstofindvinding steget med 94%.
Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder og kan bruges som indikator for retningen i forbrugerpriserne. Producentpriserne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet).
Det her er ekstremt ubehagelige tal for virksomhederne. Det fortæller en meget klar historie om, at det er blevet mærkbart dyrere at drive virksomhed. Det er også noget, som de danske forbrugere mærker til, da en del af de højere omkostningerne i øjeblikket bliver skubbet videre til forbrugerne i form af højere forbrugerpriser.
I industrien forventer 30% af virksomhederne af virksomhederne at hæve deres priser de næste tre måneder, mens det i detailhandlen er næsten halvdelen af butikkerne, som venter at hæve deres priser. Stigningen i forbrugerpriserne ramte i august 8,9%, som er den kraftigste stigning i forbrugerpriserne i næsten fire årtier. Det er især drevet af energi og fødevarer, men prisstigningerne har bredt sig ud gennem de seneste måneder. Vi forventer en top i inflationen indenfor de kommende måneder, men dagens tal vidner om, at danskerne absolut ikke kan ånde lettede op.
Baggrunden for de eksploderende producentpriser skyldes højere energipriser og råvarepriser. Ruslands invasion af Ukraine samt coronanedlukninger i Kina har blandt andet skubbet til prispresset i år. Energiforsyningen i producentprisindekset er det seneste år steget med mere end 300% i forhold til sidste år og råstoffer med næsten 100%. Fremstillingen, der har den største vægt i indekset, er steget med knap 14%.