29.545 nye stillingsopslag i juni
Efterspørgslen på arbejdskraft går ned i tempo. Antallet af stillingsopslag ligger dog stadig ret højt, og det vidner om, at selvom arbejdsmarkedet er på vej ned i fart, så er der stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft.
Nye tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 29.545 nye stillingsopslag op i juni. Det betyder, at der i 2. kvartal blev slået 78.900 nye stillingsopslag op, når vi tager højde for sæson. Det er 5.100 færre end i 1. kvartal svarende til et fald på -6%. I de seneste 5 ud af 6 kvartaler har antallet af nye stillingsopslag peget ned.
Efterspørgslen på arbejdskraft går ned i tempo. Antallet af stillingsopslag ligger dog stadig ret højt, og det vidner om, at selvom arbejdsmarkedet er på vej ned i fart, så er der stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft. Det er derfor ikke usandsynligt, at vi igen kan få nye rekorder i beskæftigelsen i den kommende tid.
Mens arbejdsmarkedet buldrede fremad, ramte jobannoncerne i slutningen af 2021 og starten af 2022 de højeste niveauer nogensinde målt med mere end 100.000 nye stillingsopslag pr. kvartal, når vi tager højde for sæson. Sidenhen er stillingsopslagene faldet, men kommer dog fra så høje niveauer, at jobopslagene fortsat ligger højt i et historisk perspektiv. Før coronakrisen lå det kvartårlige antal jobopslag omkring 60.000-65.000, og vi ligger altså i 2. kvartal i år omkring 20% højere.
Arbejdsmarkedet står fortsat stærkt, men tempoet er aftagende. Beskæftigelsen er rekordhøj, men omvendt har vi senest set ledigheden stige for 8. måned i træk. Historien bekræftes af det faldende, men fortsat høje antal jobannoncer.
Samtidigt må vi dog erkende, at den danske økonomi står i modvind. Renterne er drønet i vejret efter inflationen i efteråret ramte det højeste i 40 år. Det svækkede danskernes købekraft og går ud over privatforbruget. Modvinden er så småt ved at indhente arbejdsmarkedet, og vi forventer, at der venter en tid med lavere beskæftigelse, stigende ledighed og færre stillingsopslag.