Dansk økonomi i teknisk recession
Dansk økonomi har været og er stadig udfordret fra flere fronter. Prisstigninger med svækket købekraft hos forbrugerne, mærkbart højere renter og global økonomisk usikkerhed. Det hele påvirker negativt.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi skrumpede med -0,3% i 3. kvartal. Det viser den netop offentliggjorte BNP-indikator fra Danmarks Statistik. Økonomien skrumpede også i 2. kvartal. Det betyder, at dansk økonomi er i teknisk recession, som er defineret ved fald i BNP i to kvartaler i træk.
Dansk økonomi er i teknisk recession. Det er den rå sandhed efter dagens tal. Dansk økonomi har været og er stadig udfordret fra flere fronter. Prisstigninger med svækket købekraft hos forbrugerne, mærkbart højere renter og global økonomisk usikkerhed. Det hele påvirker negativt. Vi må dog også erkende, at den svagt skrumpende økonomi ikke er verdens største overraskelse, særligt i lyset af udfordringerne. Medicin trækker samtidig ned i kvartalet, som omvendt har været med til at trække op over en længere periode forud for det.
I 2. kvartal faldt BNP med -0,3% og voksede i 1. kvartal med 0,8%. Det betyder, at BNP i dag er 0,2% større end ved årets begyndelse og derved stort set uændret.
Selvom dagens tal fortæller om dansk økonomi i recession, skal vi huske på, at teknisk recession er en meget sort-hvid-betragtning. Det fortæller ikke meget om, hvor hård recessionen er, og økonomien skrumper kun meget lidt. Samtidig er det et billede taget isoleret fra BNP-tallene. Andre grene af økonomien viser faktisk omvendt hæderlige takter, så dagens officielle tekniske recession er ikke så slemt, som det måske lyder.
På arbejdsmarkedet ser vi stadig stærke takter for dansk økonomi. Antallet af lønmodtagere er braget i vejret og er gået over svimlende 3 mio. personer. Alene i 2023 er der kommet 27.000 flere lønmodtagere i arbejde. Stillingsopslagene ligger stadig fornuftigt til og vidner om et arbejdsmarked, hvor bunden på ingen måde er gået ud. Der kan godt være nye beskæftigelsesrekorder i vente.
Vi forventer, at væksten i 2023 lander omkring 1%. Det kommer efter vækst på 2,7% og 6,8% i henholdsvis 2022 og 2021. De kommende år tegner til at byde på lavere vækst end i de foregående år.
Det er især tilbagegang i industrien, hvor medicinalindustrien går markant tilbage. Omvendt trækker transport væksten op.