Færre stillingsopslag i 3. kvartal

Efterspørgslen på arbejdskraft er gået lidt ned i tempo. Antallet af stillingsopslag ligger dog stadig ret højt, og det vidner om, at selvom der er mindre fart på arbejdsmarkedet, så er der stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Jobindsats viser, at der i september blev slået 22.464 nye stillinger op. Det betyder, at der i 3. kvartal blev slået 72.800 nye stillinger op, når vi tager højde for sæson. Det er 5.300 færre end i 2. kvartal svarende til et fald på næsten 7%. I de seneste 6 ud af 7 kvartaler har antallet af stil­lings­op­slag peget ned, når vi tager højde for sæson.

Efterspørgslen på arbejdskraft er gået lidt ned i tempo. Antallet af stil­lings­op­slag ligger dog stadig ret højt, og det vidner om, at selvom der er mindre fart på ar­bejds­mar­ke­det, så er der stadig pæn efterspørgsel efter arbejdskraft. Beskæftigelsen har slået rekord på rekord, og det er ikke umuligt, at der kan komme flere rekorder, men vi begynder at nærme os en tid, hvor vi ikke kan være overraskede over fald.

Mens ar­bejds­mar­ke­det buldrede fremad, ramte jobannoncerne i slutningen af 2021 og starten af 2022 de højeste niveauer nogensinde målt med mere end 100.000 nye stil­lings­op­slag pr. kvartal, når vi tager højde for sæson. Sidenhen er stil­lings­op­sla­ge­ne faldet, men kommer dog fra så høje niveauer, at jobopslagene fortsat ligger højt i et historisk perspektiv. Før coronakrisen lå det kvartårlige antal jobopslag omkring 60.000-65.000, og vi ligger altså i 3. kvartal i år omkring 15% højere.

Beskæftigelsen steg senest i juli til ny rekordhøjde, og vi nærmer os dermed 3 mio. lønmodtagere i Danmark, som vil være en historisk milepæl. Der er ikke umuligt, at der kan være yderligere stigninger i beskæftigelsen i vente, men vi nærmer os samtidig også en tid, hvor vi ikke vil blive overraskede over at se fald i beskæftigelsen sidst på året og ind i 2024. Pri­vat­for­bru­get er faldet, industriens produktion halter, og der er afmatning flere steder udenfor landets grænser. Vi har allerede set ledigheden stige. I de seneste 16 måneder har ledigheden peget op i de 14 af månederne. I den periode er der kommet ca. 12.000 flere ledige til.

En del peger på en blød landing for dansk økonomi og ar­bejds­mar­ke­det ovenpå en tid med stigende renter, kraftig inflation og faldende købekraft. Efterspørgslen efter arbejdskraft er aftaget, men bestemt ikke slået ud.

Relaterede artikler