Historisk få langtidsledige personer
Langtidsledigheden er faldet stort set uafbrudt i næsten to år.
Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af langtidsledige personer i Danmark falder til 13.328 personer i februar. Det er knap 200 færre i forhold til januar. Også hvis vi tager højde for sæson er der tale om et lille fald. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.
Langtidsledigheden er faldet stort set uafbrudt i næsten to år, når der tages højde for sæson. Siden foråret i 2021 er antallet af langtidsledige faldet med næsten 30.000 personer. Det svarer til et fald på næsten 70%. Det er virkelig vildt. Det betyder, at antallet af langtidsledige i december ramte det laveste niveau i statistikkens historie. Siden har langtidsledigheden holdt fast i det bundlave niveau men en lille stigning i januar og efterfølgende fald i februar. Statistikken går tilbage til 2007.
Gode nyheder fra arbejdsmarkedet. Langtidsledigheden falder igen en smule og er omkring det laveste nogensinde målt. De seneste to år har budt på en vild fremgang i beskæftigelsen kombineret med markante meldinger om mangel på arbejdskraft hos virksomhederne. Det har fået langtidsledigheden i Danmark til at falde kraftigt.
Beskæftigelsen er rekordhøj efter to år med en massiv fremgang på i alt 216.000 personer. Samtidigt ligger antallet af stillingsopslag 30-40% højere sammenlignet med tiden før corona. Det vidner om et arbejdsmarked i fortsat fornuftigt tempo. På den anden side er ledigheden steget en anelse de seneste fire måneder.
Den danske økonomi er ramt af modvind, der vil indhente arbejdsmarkedet, som kan blive mere udfordret over den kommende tid. Inflation har svækket købekraften hos de danske forbrugere, renterne er drønet i vejret, og samtidigt står eksporten står overfor en mere tumultarisk tid. Det vil smitte af på arbejdsmarkedet.