Inflationen dykker
Det er er en ordentlig luns, som nu er skåret af inflationen, og det er glædeligt.
Netop offentliggjorte fra Danmarks statistik viser, at inflationen falder til 7,7% i januar fra 8,7% i november. Det er tredje måned i træk med fald i inflationen, som i oktober ramte det højeste i 40 år på 10,1%. Inflationen var for et år siden på 4,3%
Inflationen dykker. Det er er en ordentlig luns, som nu er skåret af inflationen, og det er glædeligt. De kraftigste prisstigninger i 40 år har allerede gnavet dybt i pengepungen hos danskernes, så det er kærkomment og en lettelse, at inflationen falder så kraftigt. Prisstigningerne har gjort det omkring godt 35.000 kr. dyrere for en gennemsnitlig dansk børnefamilie i årligt forbrug. Derfor vækker den faldende inflation uden tvivl noget lettelse hos mange danskere.
Vi forventer, at inflation vil blive ved med at falde gennem 2023, og det er bestemt ikke usandsynligt, at inflationen rammer 2-3% mod slutningen af året.
Adskillige faktorer peger ned for inflationen herfra. De globale fødevarepriser er faldet de seneste 10 måneder og er i dag lavere end for et år siden, og det kan gøre indkøbsturen billigere for danskerne. Samtidig er har energipriserne, råvarepriser og fragtrater forladt de høje prisniveauer, som ellers tidligere definerede dem. Hertil vil inflationen spise sig selv op med tiden. Det skyldes, at inflationen måles ved priserne i dag i forhold til for et år siden. Derfor vil de kraftige prisstigninger fra sidste år løbende falde ud af inflationsopgørelsen i takt med, at vi bevæger vi os gennem året.
Der er stadig flere jokere i spil for inflationen. Energipriserne kan stadig skabe nye udfordringer, og det kan ikke udelukkes, at de vil stige igen. Samtidig forventer mange virksomheder fortsat at hæve priserne overfor danskerne den kommende tid. Kontrakter med leverandører kan have gjort, at priserne først reguleres op med en forsinkelse, og det kan fastholde prispresset for danskerne i en periode.
Den høje inflation presser danskernes pengepunge og dermed også privatforbruget. Forbrugertilliden er sendt i kulkælderen, og vi forventer at gå ind i en tid, hvor forbrugerne vil være tvunget til at sætte forbruget ned. Vi har allerede set privatforbruget falde. Privatforbruget står for næsten halvdelen af dansk økonomi, så det er også noget, som vil ramme bredt i dansk økonomi.