Laveste inflation i 32 måneder
Inflationen falder til det laveste i mere end 2 år. Samtidig ser vi også kerneinflationen falde tilbage. Det er ganske enkelt gode nyheder, at både inflation og kerneinflation falder tilbage fra de ekstremt høje niveauer, vi har set gennem det seneste år.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen falder til 0,9% i september fra 2,4% i august. Det er den laveste inflation siden februar 2021. Det er især prisændringer på strøm og naturgas, som trækker ned i inflationen i september.
Også kerneinflationen falder i september til 3,7% fra 4,2% i august. Det er det laveste siden april 2022. Kerneinflationen opgør prisudviklingen fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer.
Inflationen falder til det laveste i mere end 2 år. Samtidig ser vi også kerneinflationen falde tilbage. Det er ganske enkelt gode nyheder, at både inflation og kerneinflation falder tilbage fra de ekstremt høje niveauer, vi har set gennem det seneste år. Den skyhøje inflation, vi så sidste år betød, at en almindelig dansk børnefamilies årlige udgifter i gennemsnit var steget med næsten 50.000 kr. på et enkelt år.
Der er skåret en ordentlig bid af både inflation og kerneinflation i årets løb. I oktober sidste år toppede inflationen på 10,1% i oktober, mens kerneinflationen toppede i februar i år på 6,7%.
Vi forventer, at inflationen også kan falde i den allernærmeste fremtid. Det vil ske i takt med, at sidste års meget kraftige prisstigninger falder ud af inflationen, som beregnes som en årlig prisændring. Sidste år i oktober, så vi priserne stige relativt mærkbart, og det fik inflationen til at stige med mere end 10%. De prisstigninger vil falde ud af opgørelsen, og fungerer som et anker, der vil trække i nedadgående retning på inflationen. I den modsatte retning trækker, at vi står med de kraftigste lønstigninger i årevis, og det kan omvendt give et opadgående pres på inflationen.
Faldende inflation er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med faldende priser. Men danskerne kan muligvis se frem til, at noget af deres forbrug kan blive lidt billigere igen. Omkring halvdelen af virksomheder, som handler med fødevarer, forventer at sænke priserne over den kommende periode. Samtidig er de globale fødevarepriser faldet mærkbart. De globale fødevarepriser er faldet i 16 ud af de seneste 18 måneder og ligger i dag hele 24% lavere, end da de toppede i begyndelsen af 2022. Det kan smitte positivt af på de danske forbrugere i form af billigere fødevarepriser.