Nyt fald i forbrugertilliden

Vi er dog milevidt fra den rekordlave bund i oktober sidste år. I oktober sidste år ramte inflationen det højeste i 40 år, og det var med til at sende forbrugertilliden helt i bund. I dag er inflationen mærkbart lavere, og lønningerne kan igen følge med prisstigningerne. Det kan medvirke til at bedre det økonomiske humør i den kommende tid.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -13 fra -10,9 i august. Det er anden måned i streg, at for­bru­ger­til­li­den falder. De to måneders fald kommer ovenpå ni måneders uafbrudt stigning. For næsten 1 år siden nåede for­bru­ger­til­li­den rekordlave -37.

Nyt fald i for­bru­ger­til­li­den i september. Vi er dog milevidt fra den rekordlave bund i oktober sidste år. I oktober sidste år ramte inflationen det højeste i 40 år, og det var med til at sende for­bru­ger­til­li­den helt i bund. I dag er inflationen mærkbart lavere, og lønningerne kan igen følge med pris­stig­nin­ger­ne. Danskerne vil derfor igen opleve at få mere ud af lønkronerne. Det kan medvirke til at bedre det økonomiske humør i den kommende tid.

Danskerne er blevet mere pessimistiske på både vurderingen af den økonomiske situation og fremtiden. Og selvom vi ikke taler om samme tordnende lave niveauer som for et år siden, så er det brandærgerlige tal i dag. Det kan vidne om, at modvinden er ved at indhente forbrugernes opfattelse af økonomien. Dansk økonomi så småt er ved at lægge an til en landing efter massiv modvind fra høj inflation, kraftigt stigende renter og økonomisk usikkerhed.

Det var især den tårnhøje inflation, som i efteråret fik for­bru­ger­til­li­den til at sprænge den negative bundrekord. I oktober sidste år ramte inflationen mere end 10%, og danskernes budgetter og købekraft var udsat for massivt pres, og reallønnen bankede ned. I dag er inflationen markant lavere, og lønningerne kan derfor igen hamle op med pris­stig­nin­ger­ne, og danskerne vil derfor igen opleve, at reallønnen bliver positiv. Det kan medvirke til at bedre det økonomiske humør hos danskerne.

Relaterede artikler