Producentpriserne falder igen
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at producentprisindekset for varer faldt i marts med -0,5% i forhold til februar. Producentpriserne er nu faldet i 6 af de seneste 7 måneder.
Den årlige stigning i producentpriserne dykker. I marts lå producentpriserne blot 3,8% højere end for et år siden. Det er den laveste stigningstakt siden oktober i 2021. Tilbage i august sidste år lå stigningen i producentpriserne på rekordhøje 38%.
Producentpriserne er faldet med 7% siden sommer. Det er uden tvivl kærkomment hos virksomhederne med en lettelse i omkostningspresset. Og det kan også blive en lettelse for forbrugerne, da sænker behovet for at hæve priserne overfor danskerne. Det her er endnu et klart vidnesbyrd om, at inflationen vil fortsætte ned herfra.
Der er imidlertid fortsat er et efterslæb i prisstigninger for danskerne. I detailhandlen forventer 40% af virksomhederne at hæve priserne, mens det er hele 66% af virksomhederne, som handler med fødevarer. Vi forventer dog, at der gradvist vil være færre virksomheder, som hæver priserne. Det vil ske på baggrund af, at de allerede varslede prisstigninger effektueres, samt at de høje producentpriser allerede er dampet af.
Den høje inflation har hver måned gjort det omkring 2.500 kr. dyrere for en dansk børnefamilie i forhold til for et år siden. Inflationen er dog løjet af og faldt i marts for femte måned i træk til 6,7%. I oktober gik inflationen over 10%, som var det højeste i 40 år.
Stigningen i producentpriserne er båret af råstofindvinding, som er steget med 8%, samt fremstilling, som er steget 6%. Omvendt er energiforsyningen faldet med hele -36%.
Producentprisindekset viser udviklingen i priserne i de varer, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder. Producentpriserne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet).