Største fald i producentpriserne siden 2009

Producentpriserne oplever det største årlige fald i 14 år. Det er ufattelig godt nyt, ikke alene for landets virksomheder, men også for de danske forbrugere. Det betyder nemlig, at sandsynligheden for nye markante prisstigninger overfor kunderne forsvinder.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at pro­du­cent­pri­sin­dek­set steg med 0,2% i august i forhold til måneden før. Det er en stort set ligegyldig stigning, og pilen har overordnet peget ned det seneste år. Pro­du­cent­pri­ser­ne er faldet i 9 ud af de seneste 12 måneder.

Pro­du­cent­pri­ser­ne er i dag 7,5% lavere end for et år siden. Det er det største årlige fald siden 2009.

Om­kost­nings­pres­set er lettet massivt for virksomhederne. Pro­du­cent­pri­ser­ne oplever det største årlige fald i 14 år. Det er ufattelig godt nyt, ikke alene for landets virksomheder, men også for de danske forbrugere. Det betyder nemlig, at sand­syn­lig­he­den for nye markante prisstigninger overfor kunderne forsvinder i takt med, at om­kost­nings­pres­set letter. For­bru­ger­pri­ser­ne plejer at følge pro­du­cent­pri­ser­ne med en forsinkelse.

Det seneste års fald kommer imidlertid ovenpå en tid med kraftig stigning, hvor virk­som­he­der­nes omkostninger drønede i vejret sidste år. Den årlige stigning i pro­du­cent­pri­ser­ne toppede i august sidste år med en stigning på svimlende 38%. Det gav samtidig markante prisstigninger for de danske forbrugere.

Meget tyder på, at prispresset for danskerne er dampet betydeligt af. Imens pro­du­cent­pri­ser­ne falder, så forventer færre og færre virksomheder også at hæve priserne overfor kunderne. I dag forventer alene 8% af butikkerne i detailhandlen at hæve priserne, mens det i industrien er 5% og ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne 7%. For et år siden lå de samme tal helt oppe på, at omkring 30%-50% af virksomhederne bredt mellem brancherne stod overfor at ville forhøje priserne overfor kunderne. Men det er fordums tid nu.

Pro­du­cent­pri­ser­ne er imidlertid fortsat markant højere end for blot få år siden. Og det til trods for det seneste års fald på 7,5%. I forhold til samme måned i 2021 er pro­du­cent­pri­ser­ne i dag 26% højere, og det har presset virksomhederne. Konkurserne ligger på det højeste i 13 år, og selvom en del skyldes til­ba­ge­be­ta­ling af coronalån, så har et massivt om­kost­nings­pres også presset på.

Pro­du­cent­pri­sin­dek­set viser udviklingen i priserne i de varer, som danske pro­du­centvirk­som­he­der sælger til andre virksomheder. Pro­du­cent­pri­ser­ne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eks­port­mar­ke­det).

Relaterede artikler