Bankindlånet slår rekord på ny

Med få undtagelser har bankindlånet peget op i det seneste lange stykke tid.

Far Og Søn Leger På Legepladsen

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Nationalbanken viser, at danskernes bankindlån steg med 15 mia. kr. i august i forhold til juli. Bankindlånet lyder i alt på 1.183 mia. kr. Det er ny rekord.

Bankindlånet slår rekord på ny i august. Med få undtagelser har bankindlånet peget op i det seneste lange stykke tid, og over det seneste år er bankindlånet vokset med hele 91 mia. kr. De mange milliarder kroner vidner grundlæggende om robustheden blandt danskerne, men står ikke alene. Også på andre parametre ser vi de robuste tegn. Vi har rekordhøj beskæftigelse, danskerne betaler til tiden og der er igen massiv fremgang i reallønnen.

Opgør vi bankindlånet pr. voksne dansker, så hver dansker i gennemsnit 245.000 kr. stående på bankkontoen. Det beløb er dog ret ulige fordelt, og mange vil derfor ikke genkende beløbet fra egen privatøkonomi. På trods af dette medvirker beløbet til at tegne et billede af danskerne som et solidt folkefærd. Vi ser de samme robuste tegn i andre tal fra bl. a. ar­bejds­mar­ke­det, men også på sådan noget som betalingsevnen. Alene i år er beskæftigelsen vokset med næsten 20.000 personer, ledigheden holder sig ganske lav, og lønningerne løber igen meget hurtigere end priserne. Vi ser samtidig meget få tvangs­auk­tio­ner og lave restancer på re­al­kre­di­ty­del­sen, hvilket understreger robustheden blandt danskerne.

I 2020 krydsede danskernes bankindlån for første gang 1.000 mia. kr., og siden da er der lagt yderligere 183 mia. kr. til. Vi har set den store stigning i bankindlånet af flere årsager. Beskæftigelsen slår rekord på rekord på rekord, vi ser stadig en lav ledighed, og der er igen fremgang i reallønnen. Det medvirker til at øge den samlede lønindkomst og giver en underliggende pil op for indlånet. Hertil får danskerne i gennemsnit igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op. Sidst men ikke mindst ved vi, at danskernes friværdi i boligerne har meget at sige for indlånet, og friværdierne er som helhed store.

Relaterede artikler