Eksporten i ny stigning

Og det er godt nyt, da eksporten drager stor opmærksomhed for den samlede danske økonomi.

Største fald i eksporten siden finanskrisen - men medicin dulmer slaget

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 174 mia. kr. i juli. Det er 0,2% mere end måneden før. Samtidig opjusteres eksporten for juni måned til en nu mærkbar stigning på mere end 6% mod tidligere 1,6%.

Eksporttallene kan svinge meget fra måned til måned, men ser vi på hele den foreløbige del af 2024, så ser det også yderst fornuftigt ud. Her har eksporten i år været 4,5% højere i forhold til samme periode sidste år.

Den danske eksport stiger for anden måned. Og det er godt nyt, da eksporten drager stor opmærksomhed for den samlede danske økonomi. Det er især vareeksporten, som bringer nyt liv til eksporten. Og selvom de her tal kan svinge en del fra måned til måned, så har der overordnet set været pil op i 2024. Vi forbliver til den svagt optimistiske side på eksportens vegne.

Flere af vores nære sam­han­delslan­de er ramt af vækstafmatning, hvor ikke mindst Tyskland oplever en svagt skrumpende økonomi. Høj inflation, ren­testig­nin­ger og økonomisk usikkerhed har sat sit præg, men det har ikke formået at stikke en større pind i hjulet for den danske eksport. Den danske eksport er generelt mindre konjunk­tur­føl­somt med et stort fokus på blandt andet medicin.

Ser vi på potentialet for eksporten over den kommende tid, så oplever eurozonen som helhed fornyet vækst, men der er omvendt store forskelle mellem landene, hvor Tyskland har en mere træg vej ud af perioden med inflation og ren­testig­nin­ger. Samtidig har nøgletallene fra USA været lidt svækkede den seneste tid, om end ikke håbløse. På den anden side har me­di­ci­nal­sek­to­ren vist sin markante rolle for eksporten, og det kan den blive ved med. Samlet set forbliver vi til den svagt optimistiske side på eksportens vegne.

Relaterede artikler