Forbrugertilliden hænger fast i negativt terræn

Vi hæfter os dog ved, at forbrugertilliden bevæger sig i den rigtige retning.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -7,4 i august fra -5,4 i juli. I stort set hele 2024 har for­bru­ger­til­li­den ligget relativt stille omkring det nuværende niveau, men set over en længere periode har pilen peget op. For­bru­ger­til­li­den ramt bunden i oktober 2022 på hele -37, og har siden bevæget sig op det meste af tiden.

For­bru­ger­til­li­den hænger fast i det negative dynd. Vi hæfter os dog ved, at for­bru­ger­til­li­den bevæger sig i den rigtige retning siden den ramte bunden for snart to år siden, selvom den i øjeblikket står i stampe. Meget ser da også bedre ud for pri­va­tø­ko­no­mi­en end tilbage i 2022, men vi må samtidig også erkende, at det er blevet dyrere at være dansker på en lang række områder, og det holder snor i decideret jubeloptimisme.

Inflationen er faldet fuldstændig til ro, mens vi endda er begyndt at se små rentefald. Inflationen ligger p.t. på lige over 1%, mens renterne er lavere end ved rentetoppen. Derudover ser vi rekordhøj beskæftigelse, mens mange oplever gedigen re­al­løns­frem­gang som følge af den lave inflation og den højeste fart på lønningerne i mere end 30 år.

Når vi så alligevel ser en for­bru­ger­til­lid, som hænger fast i det negative terræn, så kan det blandt andet skyldes, at det er dyrere at være dansker end for blot tre og fire år siden. For selvom inflationen er faldet til ro, så er det ikke ensbetydende med faldende priser, men i virkeligheden priser, som bare ikke stiger med samme hast som før. I dag er for­bru­ger­pri­ser­ne 13% højere end for tre år siden. Samme historie gælder for renterne. Et fastforrentet lån fås i dag til en rente på 4%, hvor vi har været helt nede at vende på 0,5%. Et lån med variabel rente er også markant dyrere med en rente lige under 4% i dag mod en rente med negativt fortegn tidligere.

Tager vi et spadestik dybere i for­bru­ger­til­li­den, så er der dog svag optimisme at spore for danskernes fremtidige privatøkonomi. Danskerne forventer i hvert fald, at deres egen økonomiske situation er bedre om et år end i dag. Den indikator er i positivt terræn, og har ligget fint til i de seneste måneder. Vi forventer derfor samlet set, at for­bru­ger­til­li­den vil kravle opad i den resterende del af 2024.

Relaterede artikler