Forbrugertilliden stiger lidt

Det er dog næsten tre år siden, at vi sidst så en forbrugertillid med positivt fortegn.

Mand Sidder Med Et Lille Barn Og Kikke På En Bærbar Pc

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den i september stiger en anelse til -6,8 fra -7,4 i august. I det meste af 2024 har for­bru­ger­til­li­den befundet sig i det lettere negative leje, men med de meget lange briller på, så har pilen peget op. For næsten to år siden ramte for­bru­ger­til­li­den rekordlave -37 på eksakt samme tidspunkt, som inflationen toppede på over 10%, men er altså siden steget en del.

For­bru­ger­til­li­den vil ikke rigtig slippe det negative terræn. Det er næsten tre år siden, at vi sidst så en for­bru­ger­til­lid med positivt fortegn, og det siger noget om, hvor hårdt højere renter og høj inflation har ramt pengepungen hos danskerne. For selvom vi har set, at renterne på det seneste er faldet, og inflationen ikke stiger med samme hast, så er den anden side af mønten, at det er dyrere at være dansker i dag end for blot tre år siden på trods af lysere udsigter.

Vi kommer ikke udenom, at det er dyrere at være dansker i dag end for tre år siden, og det kan være med til at forklare en fortsat negativ for­bru­ger­til­lid. For selvom inflationen er faldet, så er det ikke lig med decideret faldende priser, men blot, at priserne ikke stiger så meget som før. For­bru­ger­pri­ser­ne er i dag omkring 13% højere end for tre år siden. Også renterne er mærkbart end tidligere. I dag kan få et fastforrentet lån på 4%, og selvom det er lavere end de 6% vi en overgang nåede op på, så er det væsentligt højere end da vi var nede at vende på 0,5%. På lån med variabel rente var renten tidligere med negativt fortegn, hvor de har ligget tæt på 4%.

I tillæg er der også stor forskel på, hvornår fremgangen i indkomsten har sat ind. På det private arbejdsmarked fik man allerede for halvandet år siden nye overenskomster, mens det for offentligt ansatte først skete i foråret. For personer på over­før­sels­ind­komst er der en forsinkelse på to år i reguleringen i forhold til lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Fremgangen i reallønnen er derfor meget for­skel­lig­ar­tet, og det kan også spille ind på den fortsatte negative for­bru­ger­til­lid.

Meget ser dog bedre ud i pri­va­tø­ko­no­mi­en i dag end den gjorde tilbage i 2022. Renterne er begyndt at falde, mens inflationen er tilbage under 2% herhjemme. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden er lav og mange oplever igen fremgang i reallønnen som følge af høje lønstigninger. Vi forventer derfor samlet set, at for­bru­ger­til­li­den vil kravle opad over den kommende tid.

Relaterede artikler