Inflationen tilbage under 2%

Det er en verden til forskel fra, da inflationen toppede i mere end 10% for mindre end to år siden.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen falder til 1,8% i juni fra 2,2% i maj. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som ser bort fra ikke-forarbejdede fødevarer og energi, falder fra 1,6% i maj til 1,3% i juni.

Inflationen er faldet gevaldigt til ro, og befinder sig igen under 2%. Det er en verden til forskel fra, da inflationen toppede i mere end 10% for mindre end to år siden. Og selvom priserne ikke decideret falder, så er det gode nyheder, at priserne igen har fundet roen. Det betyder, at danskerne igen genvinder købekraft, når lønningerne løber hurtigere end inflationen.

Inflationen toppede i 10,1% i oktober 2022, mens ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede på 6,7% nogle måneder senere. Det kunne lønstigninger på omkring 3,5% ikke hamle op med, og der blev skåret en stor luns af danskernes realløn i den periode. Siden er inflationen altså faldet helt til ro, mens de seneste tal for løn­stig­nin­ger­ne fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne i 2. kvartal steg med 6,5% i forhold til året før. Det er de kraftigste lønstigninger i mere end 30 år, om end en del af stigningen skyldes ekstraordinære forhold som følge af forøgelse af pensionsbidrag og fritvalgs­ord­ning.

Faldet i inflationen i juni kan endda blive forstærket. Allerede om en måned er det ikke usandsynligt, at inflationen kan komme tæt på 1% igen. Årsagen til det er, at der i juli sidste år var en nærmest historisk månedlig stigning i priserne, som særligt skyldtes bortfald af af­gifts­lem­pel­se på strøm. Og netop sidste års stigning kan få den effekt, at det vil sende inflationen et stykke ned i juli.

Ser vi lidt længere frem og mod slutningen af året, så er vores forventning dog, at inflationen vil befinde sig et sted mellem 2% og 3%. Løn­stig­nin­ger­ne ligger på det højeste i mere end 30 år, og det kan give ny medvind til inflationen. Løn­stig­nin­ger­ne giver et om­kost­nings­pres hos virksomhederne, og danskerne får øget købekraften. Det giver grobund for højere inflation via om­kost­nings­pres­set, højere efterspørgsel og øget privatforbrug. Vi forventer dog ikke, at inflationen igen bliver alarmerende høj, og mange danskeres lønstigninger vil også kunne hamle op med det.

Relaterede artikler