Kommentar til Økonomisk Redegørelse
Regeringen er ude i en markant opjustering, og det er med rette.
Regeringen har netop offentliggjort deres nyeste prognose med Økonomisk Redegørelse. Regeringen opjusterer deres forventninger til væksten i dansk økonomi i år til 3,0% fra tidligere 1,9%. Til næste år ventes vækst på 2,9% mod tidligere 2,2%.
Regeringen er ude i en markant opjustering, og det er også med rette. Den seneste tid har budt på oprevideringer af væksten gennem året, så opjusteringen er helt på sin plads. Alt andet ville faktisk have været en gigantisk overraskelse. Det ligger også nogenlunde på linje med vores egne forventninger, og vi tror endda på, at væksten kan komme et ekstra nøk op end de 3%.
En smule malurt er dog, at der bliver skruet markant ned for privatforbruget, hvor man i august skønnede, at det ville vokse med 1,7% i år, mens det nu kun lyder på 0,3%. Og der er heller ingen tvivl om, at privatforbruget for alvor ikke er kommet op i omdrejninger igen. Høje priser efter den markante inflation i 2022 hænger stadig ved, og det udfordrer stadig privatforbruget til trods for rekordhøj beskæftigelse og pæne lønstigninger for mange danskere. Ser vi ind i 2025, så forventer vi, at der ligger en lille comeback til privatforbruget i vente, som igen kan blive en bærende motor i dansk økonomi. Her forventer regeringen, at privatforbruget vil løfte sig med 2,2%.
Der bliver samtidig skruet op for forventningerne til boligpriserne. Boligmarkedet præsterer flot, hvor priserne har pil op og handelsaktiviteten er oppe i omdrejninger til noget, der minder om tiden fra før corona. Lavere renter gør en forskel, og hertil skal vi lægge et bundsolidt arbejdsmarked og fornyet købekraft med pæne lønstigninger hos mange danskere.
Der er også lidt godt nyt på inflations- og rentefronten ifølge den nye prognose. Regeringen skruer i deres nye prognose ned for inflationsudsigterne, og samtidig får renteforventningerne også et nøk ned. Om end vi mener, at renten på de fastforrentede lån kan komme endnu længere ned, end regeringen skønner. Hvis det holder stik, så vil det være med til yderligere at lette lidt af det pres, som danskerne har oplevet og stadig hænger ved fra den meget markante inflation og tilhørende rentestigninger i perioden 2021-2023. Og det er desuden ikke usandsynligt, at vi med fortsatte fald i renterne kan ende i en mindre konverteringsbølge blandt boligejere med fastforrentede lån med en rente på 5% og 6%.