Kommentar til Regeringens Økonomisk Redegørelse

Regeringen lægger låg på vækstudsigterne i år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Regeringen har netop offentliggjort nye prognose for dansk økonomi. Regeringen skruer ned for for­vent­nin­ger­ne til væksten i dansk økonomi, som de nu forventer vil ende på 1,9% i 2024 mod tidligere 2,7%. Til næste år skruer de omvendt op til nu 2,2% mod tidligere 1,8%.

Regeringen lægger låg på væk­st­ud­sig­ter­ne i år. Det er fuldt ud berettiget. Dansk økonomi kom sløjt ud af startblokken og skrumpede i årets første kvartal, hvilket udfordrer den tidligere vækstprognose væsentligt. Derfor dæmpes væk­st­ud­sig­ter­ne også uden store armbevægelser - det er, hvad vi kunne forvente. På den anden side skruer de et ordentligt nøk op for for­vent­nin­ger­ne til beskæftigelsen. Ar­bejds­mar­ke­det bliver simpelthen ved med at imponere.

Trods nedjusteringen er der under alle omstændigheder udsigt til hæderlig vækst i år og næste år. Vi er i hele træskolængder på linje med regeringens nye prognose, om end vi forventer lidt højere vækst til næste år. Kommer den nye prognose til at gå i opfyldelse, så er det så absolut godkendt. I det tilfælde vil dansk økonomi være vokset mere end 8% samlet set gennem årene 2022-2025. Og det skal vi lige huske at se i lyset af, at priser og renteniveauet er løftet markant, mens perioden har været præget af betydelig økonomisk usikkerhed.

Dansk økonomi viser pæne takter med fortsatte rekorder i beskæftigelsen, mens forbrugerne vinder købekraft med høje lønstigninger. Det giver grobund for et øget privatforbrug, som står for næsten halvdelen af aktiviteten i dansk økonomi.

Regeringen løfter deres forventninger til beskæftigelsen med en fremgang på 35.000 i 2024. Det tal lød tidligere på blot 13.000, men med fortsatte be­skæf­ti­gel­ses­re­kor­der og et stadig pænt niveau for stil­lings­op­sla­ge­ne er Regeringen positivt nok tvunget til at løfte for­vent­nin­ger­ne. Til næste år forventer de et mindre fald i beskæftigelsen på -5.000. Og selvom det fald ikke lyder af meget, så mener vi, at det er til den pessimistiske side.

Relaterede artikler