Lidt flere langtidsledige

Antallet af langtidsledige er steget uafbrudt de seneste 13 måneder. Den stigende tendens er ærgerlig, men også ekstremt afdæmpet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Jobindsats viser, at der var 377 flere langtidsledige personer i januar i forhold til december. Det betyder, at der nu er 16.540 langtidsledige personer i Danmark. Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder. Tager vi højde før sæson er lang­tids­le­dig­he­den steget siden december 2022.

Antallet af langtidsledige er steget uafbrudt de seneste 13 måneder. I den periode er der kommet omkring 3.500 flere langtidsledige personer. Den stigende tendens er ærgerlig, men også ekstremt afdæmpet. Der er fortsat få langtidsledige personer og væsentligt færre før corona. Og det er det klart positive islæt i dagens tal.

Den stille stigning i antallet af langtidsledige ændrer ikke ved, at det danske arbejdsmarked viser stærke takter. Beskæftigelsen slår nye rekorder, og senest pegede den overordnede ledighed også en smule ned.

Trods stigningen er der væsentligt færre langtidsledige i dag, når vi ser historisk på det. Mens der i dag er omkring 16.500 langtidsledige i Danmark, så var antallet over 40.000 personer under coronakrisen, hvor lang­tids­le­dig­he­den senest toppede. I tiden før corona var der i omegnen af 26.000 langtidsledige personer.

Et bomstærkt arbejdsmarked er med til at holde lang­tids­le­dig­he­den lav. Beskæftigelsen slår rekorder og nåede senest en historisk milepæl med mere end 3 millioner lønmodtagere i arbejde. Alene i 2023 kom der mere end 30.000 flere personer i arbejde. Meget peger på en blød landing.

Relaterede artikler