Lille stigning i inflationen
Den lille stigning ændrer dog ikke en tøddel på, at inflationen er faldet fuldstændig til ro.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerpriserne herhjemme steg en smule til 1,6% fra 1,3% i september. Kerneinflationen faldt omvendt en anelse fra 1,6% i september til 1,5% i oktober.
Oktober bød på en lille stigning i inflationen herhjemme. Den lille stigning ændrer dog ikke en tøddel på, at inflationen er faldet fuldstændig til ro, og i en lang periode har befundet sig tæt på eller under 2%. En faldende inflation er ikke ensbetydende med decideret faldende priser, men alene det, at priserne ikke længere stiger med stor hast, er bestemt positivt.
Vi er milevidt fra den inflation som prægede billedet for præcis to år siden, hvor oktober bød på den højeste inflation i mere end 40 år med sine voldsomme 10,1%. I 11 ud af de seneste 12 måneder har inflationen ligget under 2%, mens kerneinflationen, som ser bort fra ikke-forarbejdede fødevarer og energi, har ligget under 2% i de seneste 9 måneder. Den lave inflation, kombineret med årlige lønstigninger på omkring 5%, giver pæn fremgang i mange danskeres købekraft.
Prisen på fødevarer er steget med næsten 4% det seneste år, men med 25% på tre år, så prisstigningerne er aftaget markant i fart. Det ændrer dog ikke på, at det er blevet markant dyrere at handle ind i supermarkedet. Og der er ikke umiddelbart udsigt til lavere fødevarepriser. I hvert fald forventer ingen fødevarevirksomheder selv at sænke priserne i de kommende tre måneder, og de globale fødevarepriser er tilmed steget det seneste år steget med 5,5%.
Vi forventer, at inflationen vil befinde sig i omegnen af de 2%, som vi ser i øjeblikket, over den kommende tid. Priserne er tilbage på den mere rolige sti, og det tror vi på vil fortsætte i hele træskolængder. Dog kan lønstigningerne give lidt ny medvind til inflationen både gennem øget omkostningspres hos virksomhederne og gennem højere efterspørgsel hos danskerne. Vi forventer dog ikke, at inflationen igen bliver alarmerende høj, og mange danskeres lønstigninger vil også kunne hamle op med det.