Marginalt fald i erhvervstilliden

Erhvervstilliden i Danmark falder til 105,3 i juli mod 106,0 i juni.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at er­hverv­stil­li­den i Danmark falder til 105,3 i juli mod 106,0 i juni. Det er et yderst marginalt fald og kommer efter, at er­hverv­stil­li­den i juni ramte det højeste siden april 2022. Er­hverv­stil­li­den nåede sin seneste bund i slutningen af 2022 på beskedne 86,7.

Det meget lille fald i er­hverv­stil­li­den bør ikke give anledning til nogen stor bekymring. Over det seneste halvandet års tid har er­hverv­stil­li­den bevæget sig i den rigtige retning og var for en måned siden på det højeste i 26 måneder. Vi ser samtidig, at virk­som­he­der­nes forventning til omsætning, produktion og ansættelser ligger til den positive side med udsigter til stigninger bredt set med ganske få undtagelser. De værste bekymringer i en tid med massivt prispres i produktionen og stigende renter er dampet af.

I samtlige erhverv lige fra industrien, detailhandlen, byggeriet og service er der en forventning til, at fremtiden byder på en stigning i omsætning og produktion. Ser vi på for­vent­nin­ger­ne til beskæftigede, så er der også positive forventninger at spore i industrien, byggeriet og service, mens detailhandlen som den eneste har forventninger om færre ansatte. Det går over en bred kam bedre for virksomhederne, hvor de værste pro­duk­tions­be­græns­nin­ger har lagt sig, men der er dog stadig meldinger om mangel på efterspørgsel.

På minussiden fylder mangel på efterspørgsel en større del hos virksomhederne. Det er værd at holde øje med. Hos industrien er det 35% af virksomhederne, som begrænses af mangel på efterspørgsel og er aktuelt den største hæmsko i in­du­stri­pro­duk­tio­nen. I ser­vi­ce­er­hver­ve­ne er det 34% og 20% i byggeriet, som hæmmes af mangel på efterspørgsel.

Det seneste halvandets års fremgang i er­hverv­stil­li­den trods julis lille fald kan tilskrives de pæne toner, som dansk økonomi har vist. Renter og inflation er faldet til ro, og vi har set første ren­te­ned­sæt­tel­se fra ECB. Den økonomiske usikkerhed og de værste bekymringer for virksomhederne er aftaget, og de er byttet ud til fordel for en større tiltro til omsætning og produktion. Det efterlader svagt positive forventninger til fremtiden.

Relaterede artikler