Minimalt fald i detailsalget i juni

Det ændrer dog ikke ved, at tendensen det seneste år overordnet set har været småt opadgående.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt med 0,1% i juni. Det meget lille fald i juni, som ikke ændrer på, at tendensen det seneste gode års tid har været opadgående. Detailsalget har i første halvår af 2024 været 1,0% højere i forhold til det foregående halve år. Og sammenlignet med de samme måneder af 2023 er detailsalget vokset med 1,3%. Salgstallene er korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

Detailsalget faldt marginalt i juni. Det er imidlertid så lille et fald, at det ikke ændrer ved, at tendensen det seneste år overordnet set har været småt opadgående. Danskerne er igen kommet lidt mere på banen i detailhandlen efter et par lidt mere magre år med hårde vilkår for pri­vat­for­bru­get. Og selvom det seneste års stigning langtfra er enorm og ikke ligefrem slår benene væk under os, så er der gode grunde til, at tendensen er med lille pil op. Beskæftigelsen har slået rekord på rekord, løn­stig­nin­ger­ne er de højeste i 25 år, og inflationen er faldet til ro igen. Vi forventer at se forbruget forsætte sin opadgående trend i den resterende del af året.

Det småt spirende detailsalg gennem det seneste halve år er drevet frem af kategorien andre forbrugsvarer, som er vokset med 3%. Her finder man blandt andet omsætningen i butikker med salg af udstyr til bolig og fritid samt su­per­mar­ke­der­nes, di­sco­unt­for­ret­nin­ger­nes, varehusenes og storma­ga­si­ner­nes salg af disse varer Også handlen med tøj er steget med 1,4%. Kategorien Fødevarer og andre dagligvare er omvendt faldet med 0,8%.

I 2021 og 2022 dykkede detailsalget massivt. Danskerne oplevede et kraftigt dyk i købekraften som følge af den højeste inflation i omkring 40 år. Samtidig kom faldet i detailsalget fra et ekstremt højt salgsomfang under corona, så det dykkede vel at mærke også fra en rekordhøj tinde. Men siden begyndelsen af 2023 har salget overordnet set haft pil op.

Mange faktorer peger igen op for detailhandlen. Beskæftigelsen har slået rekord på rekord og er vokset med omtrent 17.000 alene i 2024. Samtidig ser vi, at lønningerne nåede sit højeste i mere end 30 år på det private arbejdsmarked. Der er kommet ro på inflationen, og det har givet mulighed for, at danskerne igen genvinder købekraft. Det er alt sammen med til at skubbe pri­vat­for­bru­get i den rigtige retning, og vi forventer, at pri­vat­for­bru­get vil være en drivkraft i dansk økonomi.

Relaterede artikler