Overskydende skat sender bankindlånet op
Bankindlånet brager op i ny rekord, og nærmer sig med hastige skridt 1.200 mia. kr.
Nye tal fra Nationalbanken viser, at bankindlånet steg med 20 mia. kr. i april, og lyder nu på rekordhøje 1.188 mia. kr. De mange milliarder er penge, som står på helt almindelige bankkonti. Statistikken går tilbage til 2003.
Bankindlånet brager op i ny rekord, og nærmer sig med hastige skridt 1.200 mia. kr. Det er især udbetalingen af overskydende skat for næsten 26 mia. kr., som er med til at sende bankindlånet opad. Derudover er der også en del virksomheder, som udbetaler udbytte i forårsmånederne, og det er også med til at give vinger for bankindlånet.
12. april påbegyndte Skattestyrelsen tilbagebetalingen af 25,7 mia. kr. i overskydende skat til danskerne. Langt hovedparten af pengene landede på danskernes bankkonti netop den 12. april, og det er med til at trække op i bankindlånet i april. I tillæg er der mange virksomheder som, særligt i februar, marts og april, udbetaler udbytte, hvilket i første omgang lander som kontanter på indlånskontoen.
Det giver samlet set grobund for, at bankindlånet i årets første måneder er vokset med i alt 28 mia. kr. I midten af 2020 krydsede danskernes bankindlån første gang 1.000 mia. kr., og siden da er der lagt yderligere knap 188 mia. kr. til. Indlånet voksede med henholdsvis 28, 44 og 69 mia. kr. i 2021, 2022 og 2023.
De mange milliarder fordeler sig med 246.000 kr. i gennemsnit pr. voksne dansker. Her skal man dog huske på, at er meget ulige fordelt, og mange har måtte tære på opsparingen i en dyrere tid. Så kan alle ikke helt genkende det beløb fra netbanken, så giver det god mening. Selvom de mange milliarder er ulige fordelt, så har de som helhed fungeret som en vigtig buffer i en tid med høj inflation og højere renter.