Positivt pensionsafkast i juli

På syv måneder er der lagt 219 mia. kr. til danskernes pensionsopsparing. Det er et ganske flot afkast.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Nationalbanken viser, at forsikrings- og pen­sions­sek­to­ren i juli fik et positivt afkast på 61 mia. kr. Stort set samtlige måneder i 2024 har budt på et positivt afkast. Eneste undtagelse er april måned. Statistikken går tilbage til 2015*.

På syv måneder er der lagt 219 mia. kr. til danskernes pen­sions­op­spa­ring. Det er samlet set et ganske flot afkast, som kommer i forlængelse af et 2023, som blev sluttet meget stærkt af. Det er særligt aktieafkastene, som bidrager til pen­sions­af­ka­stet i år. Uroen på de finansielle markeder er ikke med i dagens tal, da den fandt sted i starten af august, men her er det vigtigt at huske på, at mange af de største aktieindeks har rettet sig en del de seneste uger.

Siden statistikkens begyndelse i 2015 er afkastet positivt med 1.331 mia. kr. Det dækker dog over nogle pæne udsving undervejs. I 2022 var afkastet således negativt med ca. 700 mia. kr., mens det i 2018 var tæt på et rundt nul. Sidste år lød afkastet på 332 mia. kr., mens det indtil videre lyder på 219 mia. kr. i år.

Den megen uro giver dog også anledning til at minde sig selv om, at investering i aktier vil give udsving undervejs, og kan ramme pludseligt. Det er derfor vigtigt at have det lange sigte på kikkerten, så der er plads til de udsving der uvægerligt kommer. Det har de fleste, når vi taler pen­sions­op­spa­ring, da man først skal bruge pengene et godt stykke ude i fremtiden. Det bedste man kan gøre i en situation med dansende aktiemarkeder, er at have is i maven, bevare roen og overblikket.

* Afkastet af in­ve­ste­rin­ger­ne, afspejler ikke kun det afkast der har været på den danske pensionsformue for livs- og pen­sions­sel­ska­ber­ne, men ligeledes afkastet på bl.a. selskabernes egenkapital, hensættelser til risikodækning mv.

Relaterede artikler