Prisfald i sigte på fødevarer
Fødevarepriserne er faldet med 5% siden i sommers. Der kan endda i tillæg være flere prisfald på vej på fødevarer.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at 55% af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke deres priser i de kommende tre måneder. Ser vi på den samlede detailhandel, så er der tale om 27% af virksomhederne, som forventer at sænke priserne i den kommende tid.
Det er blevet billigere at gå en tur i supermarkedet for danskerne. Fødevarepriserne er faldet med 5% siden i sommers, og det er på alle måder kærkomment for danskernes pressede budgetter. Der kan endda i tillæg være flere prisfald på vej på fødevarer, da omkring halvdelen af virksomheder i fødevarehandlen forventer at sænke priserne yderligere i den kommende periode.
Andelen af virksomheder, som forventer at sænke priserne, har ligget højt i en længere periode. I de seneste 8 måneder har i gennemsnit 46% af virksomhederne i fødevarehandlen forventet at sænke deres priser. I perioden forinden lå andelen meget tæt på 0%. Fødevarepriserne er da også faldet i de seneste måneder, og ifølge forbrugerprisindekset ligger fødevarepriserne 5% lavere i dag end ved toppen i juli sidste år.
De lavere priser på fødevarer kan blandt andet skyldes, at omkostningspresset for fødevarevirksomhederne er aftaget. Producentprisindekset for fremstilling af fødevarer faldt i december for sjette måned i træk, og er siden toppen faldet med næsten 2%. Selvom der er tale om små fald, falder de på et tørt sted. I samme boldgade er de globale fødevarepriser faldet med 10% i 2023 og med hele 26% siden toppen i foråret 2022.
I foråret sidste år forventede op imod 80% af virksomhederne i fødevarehandlen at hæve deres priser. Fødevarepriserne er da også omkring 18% højere i dag end for to år siden. Der står vi diametralt modsat i dag, hvor blot 3% af virksomhederne i fødevarehandlen forventer at hæve priserne.