Rekordfå personer i RKI

Rekordfå personer står registreret i RKI. Det er en meget glædelig udvikling.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Experian viser, at antallet af registrerede personer i RKI* lyder på 170.166 ved udgangen af juni i år. Det er et fald på 2.927 personer i forhold til for et halvt år siden svarende til et fald på 1,7%. Det er rekordlavt, og faldet kommer efter en stigning i de to forrige halvår. Antallet af registrerede i RKI toppede i begyndelsen af 2014, hvor der var næsten 233.000 personer.

Den samlede gæld, som personerne er registreret med falder, og er også på det laveste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 2011. Den samlede gæld lyder på godt 8,40 mia. kr., hvilket er et fald fra 8,44 mia. kr. ved udgangen af 2023. Det betyder, at den gennemsnitlige gæld pr. person lyder på 49.426 kr. ved udgangen af 1. halvår af 2024.

Rekordfå personer står registreret i RKI. Det er en meget glædelig udvikling – særligt med de tider vi har været igennem med høj inflation og mærkbart højere renter. Og når den samlede gæld, som de registrerede har i RKI, tilmed fortsætter med at falde, så kan vi godt tillade os at konkludere, at danskerne ser ganske solide ud bredt set.

Den solide betalingsevne skyldes især, at ar­bejds­mar­ke­det har det utrolig godt. Beskæftigelsen er rekordhøj, mens ledigheden holder sig meget lav. Når mange er i arbejde, så er det alt andet lige lettere at betale sine regninger – også selvom renter og inflation har gjort et stort indhug i danskerens budgetter.

Det er ikke kun antallet af RKI-registreringer, som befinder sig lavt. Det gælder også antallet af tvangs­auk­tio­ner og boligejernes restancer på realkreditlån, som også giver gode indikationer på danskernes betalingsevne. Antallet af tvangs­auk­tio­ner er i årets første syv måneder næsten 10% lavere end i samme periode af 2023, og vi har i snart 4 år set antallet af tvangs­auk­tio­ner ligge lavt. Det samme er billedet fra restancerne, som er den del af re­al­kre­di­ty­del­sen, som boligejerne ikke kan betale. De ligger tæt på det laveste niveau siden før finanskrisen.

Med de nuværende udsigter, så forventer vi, at både antallet af registrerede i RKI, tvangs­auk­tio­ner og restancer holder sig omkring deres nuværende niveauer, da dansk økonomi klarer sig ganske godt, og der ikke er udsigt til store stigninger i ledigheden.

* RKI-registret benyttes af en lang række danske virksomheder og inkas­so­sel­ska­ber til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger.

Relaterede artikler