Ro på bygge-omkostningerne

Selvom byggeomkostningerne fortsat stiger, så er det positivt, at der er kommet mere ro på stigningerne.

To Personer Står Og Peger På Et Papir Foran Et Bord Med En Hardhat

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne til at bygge ny bolig faldt med -0,4% i 3. kvartal i forhold til kvartalet før. Sammenlignet med for et år siden er byg­geom­kost­nin­ger­ne steget med 1,8%. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks for boliger er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri og går tilbage til 2003.

Det er kommet langt mere ro på byg­geom­kost­nin­ger­ne. Selvom det er noget nær rekorddyrt at bygge bolig, så stiger omkostningerne nu igen i et mere adstadigt tempo. Og der er i sig selv ikke noget større kuriøst i, at byg­geom­kost­nin­ger­ne stiger. Det vil vi normalt se over tid. Men i 2021 og 2022 var der en eksplosiv stigning i ma­te­ri­a­le­pri­ser­ne, og det bragte den årlig stigning i de samlede byg­geom­kost­nin­ger på op over 10%. Den årlige stigning lyder nu på under 2%, så hastigheden er der faldet meget mere ro over, og godt for det.

I 2022 nåede byg­geom­kost­nin­ger­ne op på en årlig stigningstakt på 11,3%. Her var det særligt stigninger i ma­te­ri­a­le­pri­ser­ne, som drev byg­geom­kost­nin­ger­ne i vejret, mens lø­nom­kost­nin­ger­ne kun bidrog i mindre grad. I dag er det så omvendt lø­nom­kost­nin­ger­ne der har førertrøjen på, mens ma­te­ri­a­le­pri­ser­ne står tæt på stille.

Selvom byg­geom­kost­nin­ger­ne fortsat stiger, så er det positivt, at der er kommet mere ro på stigningerne. Det giver en anden form for stabilitet for fx danskere, som planlægger at skulle i gang med et boligbyggeri. Også selvom byg­geom­kost­nin­ger­ne ikke decideret faldet. Derudover har vi set rentefald, og det gør finansieringen af byggeriet billigere, end det har været de seneste par år.

Relaterede artikler