Bankindlånet passerer 1.200 mia. for første gang
Og der er endda udsigt til, at bankindlånet kan pege yderligere op i de næste måneder.
Friske tal fra Nationalbanken viser, at bankindlånet steg med 12 mia. kr. i februar. Det betyder, at der i alt står 1.210 mia. kr. på almindelige bankkonti i landets banker. Bankindlånet krydsede 1.000 mia. kr. tilbage i slutningen af 2020, og siden er der altså lagt mere end 200 mia. kr. til.
Bankindlånet krydser 1.200 mia. kr. for første gang nogensinde. Mange virksomheder udbetaler i de her måneder udbytte, og det er med til at sende bankindlånet op i februar. Og der er endda udsigt til, at bankindlånet kan pege yderligere op i de næste måneder i takt med, at der lander mere aktieudbytte og overskydende skat på kontoen. Sidste år blev der udbetalt omkring 26 mia. kr. i overskydende skat til danskerne, og den største og første portion rammer i år danskernes konti den 25. april.
I februar, marts og april er der mange virksomheder, som udbetaler udbytte, hvilket i første omgang rammer danskernes konti som kontanter. Derudover så lander der en stor portion overskydende skat den 25. april til de danskere, som i 2024 har betalt for meget i skat. Sidste år udgjorde det beløb næsten 26 mia. kr., og det var da også medvirkende til at trække bankindlånet op i netop april.
Det samlede bankindlån svarer til, at hver voksne person over 18 år i Danmark i gennemsnit har 249.000 kr. stående på bankkontoen ved udgangen af februar. Det er dog vigtigt at understrege, at det gennemsnit er meget ulige fordelt, og de fleste vil ikke kunne genkende det beløb fra deres egen privatøkonomi. Det samlede bankindlån fortæller os dog alligevel noget om, hvor solide danskerne er som helhed.
Det stigende bankindlån afspejles også af, at friværdierne hos boligejerne som helhed er ganske store. Når en given boligejer sælger sin sidste bolig, genererer det ofte indlån gennem en årelang værdistigning på boligmarkedet. På den måde ender den forøgede friværdi i sidste ende ofte som frie midler, og har derfor en del at sige for udviklingen i bankindlånet.