Dansk økonomi voksede pænt i 2024
I en tid med så store usikkerhedsmomenter er det positivt at se så stærke tal for økonomien.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at BNP i dansk økonomi voksede med 1,8% i 4. kvartal. Det er en opjustering i forhold til første opgørelse, som viste stigning i BNP på 1,6%. Fremgangen skyldes ikke mindst industrien, herunder medicinalindustrien. I 3. kvartal voksede økonomien med 1,2%, i 2. kvartal med 1,4% og skrumpede en smule i 1. kvartal med -0,1%.
I 2024 voksede dansk økonomi med 3,7%. Det er den højeste årlige vækst i tre år og yderligere lille opjustering i forhold til første opgørelse. Dansk økonomi har haft godt med tempo på siden coronakrisen. I 2023 voksede økonomien med 2,5%. I 2022 og 2021 lød væksten på 1,5% og 7,4%. I 2020 skrumpede økonomien derimod med -1,8%.
I en tid med så store usikkerhedsmomenter er det positivt at se så stærke tal for økonomien. Samlet set for 2024 voksede dansk økonomi med det største i tre år. Også andre nøgletal viser et billede af en stærk dansk økonomi, hvor beskæftigelsen brager frem og slår rekord på rekord. Lige nu tyder det på, at også 2025 kan ende med ret solid vækst for økonomien.
En stor del af fremgangen i dansk økonomi skyldes medicinalsektoren, men der er også kommet bedre takter for privatforbruget. Privatforbruget står for næsten halvdelen af hele den samlede danske økonomi og er derfor også magtfuld for retningen i dansk økonomi. Privatforbruget gik en smule frem i den sidste del af 2024, efter at være faldet i den første del af 2024. Så der er altså lidt bedre takter at spore. Arbejdsmarkedet er væsentligt at have med i betragtningen for tolkningen af dansk økonomi, hvor der i 2024 kom der 34.000 flere personer i arbejde
Vi forventer, at netop privatforbruget vil spille en større rolle væksten i år. Med rekordhøj beskæftigelse, mere ro omkring inflationen og pæne lønstigninger for mange danskere, så er der lagt et solidt fundament for potentialet til, at privatforbruget igen vil stige. På minussiden holder det generelt højere prisniveau for danskerne dog fortsat forbruget og ikke mindst forbrugertilliden i kort snor. Men samlet set forventer vi, at de positive elementer overgår de negative og usikre elementer, hvorfor vi forventer fremgang i privatforbruget i 2025.