Ikke udsigt til lavere fødevarepriser
Modpolen til de højere fødevarepriser er, at mange danskere trods alt oplever pæn lønfremgang.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at blot 6% af virksomhederne i detailhandlen forventer at sænke prisen på deres varer i de kommende tre måneder. Zoomer vi ind på virksomheder i fødevarehandlen er andelen på 7%.
Der er lidt flere virksomheder, som vil hæve prisen i den kommende tid. 13% af virksomhederne i detailhandlen forventer at hæve prisen i de kommende tre måneder, mens det er 11% i fødevarehandlen. Faktisk angiver 58% af virksomhederne i fødevarehandlen, at de i de foregående tre måneder allerede har hævet priserne.
Få virksomheder forventer at sænke priserne. Der er derfor ikke umiddelbart prisfald i horisonten for danskerne, når indkøbsvognen skal fyldes op i supermarkedet. Faktisk er det blevet næsten 6% dyrere det seneste år at gå på indkøbstur, hvor især sådan noget som kaffe, chokolade og smør trækker op. Modpolen til de højere fødevarepriser er, at mange danskere trods alt oplever pæn lønfremgang, mens priserne heller ikke stiger med samme hast som tidligere.
I et helt år i træk har tæt på ingen virksomheder i fødevarehandlen forventet at sænke priserne. Det kommer efter en periode, hvor mange virksomheder forventede at sænke prisen, hvilket da også skete – men i meget begrænset omfang. Strækker vi billedet til de seneste tre år, så er fødevarepriserne i dag 21% højere, og det er altså blevet markant dyrere at handle ind. Prisstigningerne er dog gået ned i gear, og den samlede inflation befinder sig tæt på 2%.
Samlet set så tror vi ikke på, at der kommer lavere fødevarepriser lige foreløbig. Det kan vi også se i producentpriserne, som i de seneste måneder er steget, mens også de globale fødevarepriser er steget næsten 10% det seneste år. Så der er ikke rigtig noget, som peger i retning af lavere fødevarepriser. Man skal dog også huske, at højere priser kun er den ene side af mønten. De seneste tal for lønudviklingen viser lønstigninger på omkring 5% det seneste år. Det betyder, at lønningerne løber væsentligt hurtigere end prisudviklingen, og mange danskere dermed genvinder købekraft.