Indikator viser færre ledige i januar

Arbejdsmarkedet er i god form og præsterer på flere tangenter.

Ledigheden står bomstille

Netop of­fent­lig­gjor­te tal Danmarks Statistiks le­dig­heds­in­di­ka­tor viser, at ledigheden står til at falde med 644 personer i januar, når der tages højde for sæson. Le­dig­heds­pro­cen­ten er uændret på 2,9%. Her har den været i 14 måneder i træk nu.

Ledigheden er fortsat meget lav i Danmark og de nyeste tal viser tilmed et lille fald her i begyndelsen af 2025. Ar­bejds­mar­ke­det er i god form og præsterer på flere tangenter. Ledigheden er lav, og beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden. Hertil ligger stil­lings­op­sla­ge­ne fint, og virksomhederne melder om behov for flere medarbejdere over den nærmeste periode.

Der er i dag 87.000 ledige personer i Danmark. Til sammenligning var der lidt flere end 100.000 ledige før corona. Ledigheden var nede og vende på 72.000 på vej ud af corona.

I 2024 kom der 30.000 flere personer i arbejde målt til og med november. I tilfælde af yderligere be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang i december, så kan 2024 ende med en større be­skæf­ti­gel­ses­stig­ning end i 2023. Beskæftigelsen slog senest rekord med 3.035.000 lønmodtagere i arbejde.

Nye risici blæser over dansk økonomi med trussel om told fra USA. Vi forventer dog ikke, at det vil sætte nævneværdigt aftryk på ar­bejds­mar­ke­det indenfor nær fremtid. Intet i forhold til told overfor EU og Danmark er endnu fastlagt og implementeret, og den dag det kommer, vil der gå en periode, til det for alvor kan ramme økonomien. Så de største risici ligger i horisonten.

Men der kan allerede nu være en til­ba­ge­hol­den­hed hos virksomhederne med at ansætte og investere i lyset af usikkerheden. En potentiel til­ba­ge­hol­den­hed er noget, vi kommer til at holde et skarpt øje med. Men udgangspunktet for dansk økonomi og det danske arbejdsmarked er bundsolidt, hvilket dagens tal også vidner om.

Relaterede artikler