Lønstigninger drosler lidt ned
Men trods neddroslingen har lønningerne alligevel bevæget sig hurtigere end priserne.
De samlede lønstigninger på DA-området var på 4,4% i 1. kvartal sammenlignet med samme kvartal sidste år. Det viser lyntallene fra Dansk Arbejdsgiverforening. Lønstigningstakten var kvartalet før på 4,6% og gennem lidt mere end et års tid har de årlige lønstigninger ligget omkring 5% eller højere. Det er nær det højeste i statistikkens levetid siden 1995.
Lønstigningerne drosler en smule ned efter en periode med mærkbare lønstigninger for mange danskere. Men trods neddroslingen har lønningerne alligevel bevæget sig hurtigere end priserne. Inflationen er faldet meget mere til ro, og det betyder, at købekraften hos mange danskere er bedret. En del kommer dermed længere for deres tjente penge, og det kan være med til at give et løft til privatforbruget i 2025.
Foreløbige tal for inflationen viser, at forbrugerpriserne steg med knap 2% i 1. kvartal sammenlignet med året før. Det betyder, at reallønnen er steget med knap 2,5% det seneste år. Gennem en store del af 2010’erne lå reallønsfremgangen på 1%-2%. Den fornyede fremgang i reallønnen kommer efter en periode i 2022, hvor reallønnen fik massivt tilbageslag som følge af den højeste inflation i 40 år.
Den forbedrede købekraft hos mange danskere kan være med til at trække privatforbruget op i 2025. Privatforbruget står for omtrent halvdelen af den økonomiske aktivitet herhjemme. Det er med andre ord noget, som kan smitte af bredt i økonomien. Hertil er beskæftigelsen rekordhøj. Der er dog også elementer, som taler imod et spirende privatforbrug. Det er langt fra alle danskere, som har oplevet den indkomstfremgang, som løntallene fra DA viser. Og samtidig sidder inflationschokket fra 2022 stadig i maven på os samt den globale økonomiske usikkerhed, som er med til at give en aktuelt lav forbrugertillid.