Mærkbare lønstigninger i 2024
Samtidig var inflationen i 2024 på sit laveste i 4 år, og det betyder, at mange danskere sikrede sig reallønsfremgang og forbedret købekraft.
De samlede lønstigninger på DA-området var på 4,6% i 4. kvartal i forhold til samme kvartal året før. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, som bekræfter lynopgørelsen offentliggjort i begyndelsen af januar. De årlige lønstigninger har gennem 2024 ligget tæt på eller over 5%. I 3. kvartal lød de på 4,8%, i 2. kvartal på 6,4% og i 1. kvartal på 5%. Det er gennemsnitligt set det højeste i statistikkens levetid siden 1995.
Lønstigningerne var rigtig pæne for mange danskere i 2024. Samtidig var inflationen i 2024 på sit laveste i 4 år, og det betyder, at mange danskere sikrede sig reallønsfremgang og forbedret købekraft. Mange kommer igen lidt længere for sine tjente penge. Det sker efter en tordnende tilbagegang i reallønnen og købekraften i 2022, hvor inflationen stak fuldstændig af. Og den negative oplevelse med de kraftige prisstigninger sidder stadig i os, selvom det nu er nogle år tilbage.
Med lønfremgang på 4,6% i 4. kvartal 2024 og inflation på 1,7% i samme periode giver det en samlet reallønsfremgang på 2,8%. Med andre ord bevæger lønningerne sig igen hurtigere end priserne, og det betyder, at mange dermed har oplevet fremgang i reallønnen. Gennem en store del af 2010’erne lå reallønsfremgangen på 1%-2%. Ser vi på hele 2024 som gennemsnit, så har de årlige lønstigninger været på mere end 5%. I samme periode har inflationen været på sit laveste i fire år med 1,4%.
Vi forventer, at den forbedrede købekraft hos mange danskere vil være med til at trække privatforbruget op i 2025. Privatforbruget står for omtrent halvdelen af den økonomiske aktivitet, så det kan smitte af bredt i økonomien. De pæne lønstigninger går desuden hånd i hånd med en rekordhøj beskæftigelse.
Vi er således forsigtige optimister på privatforbrugets vegne., Men der er også elementer, som trækker i den anden retning. Det er langt fra alle danskere, som har oplevet de løn- og indkomststigninger, som dagens tal afslører med forskel mellem det private arbejdsmarked, offentligt ansatte og overførselsindkomster, hvor reguleringen i de sidstnævnte kommer senere. Samtidig sidder inflationschokket fra 2022 stadig i maven på os, og det er fortsat med til at forbrugertilliden i kort snor. Sidst men ikke mindst kan de globale uro med told og toldtrusler i sidste ende også resultere i en vis tilbageholdenhed. Vi ser dog stærkere faktorer for fremgang end tilbagegang og forventer dermed også bedring i forbrugertilliden og stigning i privatforbruget i 2025.